Může být čokoláda prospěšnou pochoutkou? Ano, ale ne každá. Záleží na množství kakaa
Hlavní záložky
Čokoláda je historicky v podstatě jediná sladkost (až na vánoční cukroví), které jsem se nedokázal vzdát. Nicméně postupem času jsem z mléčných přecházel na kousky s větším obsahem kakaa a mléčná mi úplně přestala chutnat. Několik let jsem stagnoval na obsahu kakaa 85 % a nedávno jsem přešel na 95 % čokolády.
A musím říct, že je to naprosto super. Když si zvyknete, už vám cokoliv pod 85 % připadá příšerně sladké. Mimochodem i v 85% čokoládě je okolo 15 % cukru, což mi přijde šílené. 95% čokoláda už má sotva procento a fakt cítíte čistou chuť čokolády a trochu toho kakaového másla, aby čokina v puse úplně nedrhla. To je případ 99% čokolády, která už se za mě moc jíst nedá.
Dířve jsem byl schopen sníst celou tabulku mléčné čokolády v podstatě na ex, 85% čokoláda mi vydržela dva dny a 95% čokolády sním dva čtverečky za den a stačí mi to. To je zhruba 15 gramů čokolády - ta, co kupuji, má osm kousků a 125 gramů. Jeden čtvereček během dopoledne, druhý někdy odpoledne nebo večer. A jsem spokojen.
Následující text pochází z Washington Postu a není v něm nic, co by většina z vás nevěděla nebo netušila, ale přečíst si to takhle pohromadě může být docela poučné. A někoho to může motivovat k tomu, aby přešel na čokoládu s vyšším obsahem kakaa (a ideálně z dobrých zdrojů).
Extra tmavá přírodní čokoláda je totiž bohatá na flavonoidy, látky z kategorie chemických látek známých jako polyfenoly. Flavonoidy jsou přítomny v mnoha rostlinných produktech, včetně ovoce, zeleniny, čaje a kávy. Flavonoidy jsou plné antioxidantů, které chrání buňky před škodlivými volnými radikály, jež zvyšují riziko vzniku rakoviny, srdečních chorob a dalších onemocnění.
Stejných účinků však nedosáhnete, pokud budete jíst příliš mnoho nesprávného druhu čokolády. Mnoho oblíbených čokolád, včetně těch, které najdete v mnoha červených krabičkách ve tvaru srdce, jsou ultrazpracované sladkosti plné přidaného cukru, mléka a tropických olejů, nebo dokonce mléčné či bílé čokolády. Když to s ní přeženete, může vás pálit žáha, mít žaludeční potíže a časem i přibrat na váze.
„Záleží na tom, jakou čokoládu si vyberete,“ tvrdí Uma Naidoo, nutriční psychiatr a biolog, profesionální kuchař a autor knihy This is Your Brain on Food (Tohle je váš mozek o jídle) s podtitulem „Nepostradatelný průvodce překvapivými potravinami, které bojují proti depresi, úzkosti, posttraumatické stresové poruše, OCD, ADHD a dalším poruchám“. „Tyčinka není totéž co čtvereček extra tmavé přírodní čokolády. Tmavá čokoláda může být v umírněné míře zdravým doplňkem každodenního jídelníčku,“ dodává.
Nepřehlédněte: Zbořené mýty o zdraví: Cvičení, kroky, kalorie, pitný režim, alkohol, spánek. Co opravdu funguje?
Začněte s kakaem
Flavonoidy se nacházejí v kakaových bobech a kakau; tyto pojmy se běžně používají jako synonymum, ale ve skutečnosti se liší. Kakové boby jsou surovina pocházející ze stromu, zatímco kakao vzniká rozemletím bobů na prášek, následným pražením a kombinací s dalšími složkami, jako je cukr, při výrobě čokolády.
Z nesčetných studií vyplývá, že flavonoidy - včetně podtypů flavonoidů, jako jsou flavonoly a flavan-3-oly - mohou snižovat riziko srdečních onemocnění, vysokého krevního tlaku a cukrovky, zlepšovat náladu a zmírňovat příznaky deprese. Flavonoidy mohou také pomáhat při vnímání a působit proti kognitivním poruchám, které jsou důsledkem nedostatku spánku.
Jedna ze studií, kontrolovaná rozsáhlou skupinou, které bylo podáváno placebo, nazvaná COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS), nezjistila žádný rozdíl v kardiovaskulárních „příhodách“, jako jsou infarkty, ale prokázala snížení počtu úmrtí souvisejících se srdečními chorobami.
Davide Grassi, docent vnitřního lékařství na univerzitě v L'Aquile v italském Sant'Omeru, který provedl řadu studií zkoumajících zdravotní účinky kakaa, souhlasil. „Kakao není totéž co čokoláda, kterou jíme každý den,“ řekl. „Flavonoidy jsou prospěšné pro naše cévy a celkové zdraví a mohou pomoci snížit riziko srdečních problémů a dalších chronických onemocnění.“
Je však důležité rozlišovat mezi přírodním kakaem, které pochází z kakaových bobů v deštných pralesích, a zpracovanou čokoládou, která se vyrábí kombinací kakaa s cukrem a dalšími přísadami, dodal.
Při přípravě nápojů nebo pečení zvažte použití čistého kakaového prášku. „Používám ho k výrobě energetických kuliček,“ zmnila Julia Zumpanová, dietoložka z Clevelandské kliniky. „Rozmačkám ho s mandlovým máslem a datlemi, udělám z něj kuličky a dám je do lednice. Je to skvělý způsob, jak získat kakaový prášek bez nasycených tuků a přidaného cukru. Jsou fenomenální.“
Tip: Dobrá káva, zlý kofein? V čem káva škodí, a kdy naopak pomáhá? Může na kávě vzniknout závislost?
Jak vybrat správnou čokoládu
Podle odborníků obsahuje tmavá čokoláda často vysoké množství kakaa, méně cukru a více flavonoidů. Velmi hořká čokoláda je nejzdravější formou čokolády, kterou můžete jíst. Obvykle obsahuje méně cukru než ostatní formy čokolády a neobsahuje mléko ani přidané tuky.
„Čím tmavší, tím lepší,“ uvedl Eric Rimm, profesor epidemiologie a výživy na Harvard T. H. Chan School of Public Health. „Mléčná čokoláda obsahuje méně hořké čokolády a bílá čokoláda neobsahuje čokoládu vůbec.“ (Bílá čokoláda se obvykle skládá z kakaového másla, cukru, mléčné sušiny a mléčného tuku - ale bez kakaové sušiny.)
Není jasné, kolik čokolády by musel člověk denně sníst, aby to bylo zdraví prospěšné, protože výše zvýšený výzkum používá čisté kakao, a ne komerční čokoládu. Ta je zpracovaná, což může zničit flavonoidy, a navíc obsahuje přídavné látky, které mohou spíše škodit.
„Množství flavonoidů ve studii COSMOS by vyžadovalo 600 až 700 kalorií denně z hořké čokolády a více než 5 000 kalorií denně z mléčné čokolády,“ uvedla JoAnn Mansonová, spoluvedoucí studie COSMOS a profesorka medicíny na Harvard Medical School. „To je velké množství kalorií, což ale nezaručí, že v čokoládě bude zaručený obsahu flavonoidů.“
Jak jíst hořkou čokoládu?
Pokud chcete mít z konzumace čokolády prospěch, hledejte hořkou čokoládu, na jejíž etiketě je propagováno nejméně 70 % kakaa. Někteří odborníci se domnívají, že vyšší - 80 a více procent - je ještě lepší, protože více kakaa obvykle znamená méně cukru. „85procentní hořká čokoláda je takovým přirozený zlomem, kdy zastavíte její nadměrnou konzumaci - je už příliš hořká na to, abyste ji jedli donekonečně,“ uvedla Zumpanová. „Většina lidí nemá problém sníst celou tabulku mlečné čokolády, ale hořké už ano.“
Mějte na paměti, že etikety vám neřeknou koncentraci flavonoidů. Čím je čokoláda tmavší, tím více flavonoidů pravděpodobně obsahuje.
Dejte si každý druhý den alespoň jeden čtvereček hořké čokolády. Někteří odborníci doporučují jeden až dva čtverečky denně.
Omezte mléčnou a bílou čokoládu. „Představte si bílou čokoládu jako bílý chléb,“ říká Cathy Deimekeová, registrovaná dietoložka a manažerka zdravotní výchovy v UC Davis Health.
Pokud vás zajímá udržitelnost a pracovní postupy při sklizni a výrobě kakaa, hledejte na etiketě certifikaci Fair Trade, Rainforest Alliance nebo UTZ.
Poznámka: Těhotné ženy a malé děti by měly příjem čokolády omezit. Časopis Consumer Reports nedávno informoval, že jeho testy zjistily v některých čokoládových tyčinkách olovo nebo kadmium. Těžké kovy se nacházejí v řadě běžných potravin včetně ryb, zeleniny a pitné vody. Ve zprávě byly uvedeny i značky čokolád, u kterých se hodnoty těchto kovů pohybovaly pod limitními hodnotami.
Diskuse k článku (1)