Transreflexní displej MIP: Výhody, nevýhody, technologie v pozadí, solární dobíjení

8.10.2024
Zatímco ještě před pár lety technologie displeje MIP v nabídce Garminu převažovala, nyní je na ústupu na úkor modernějšího displeje AMOLED. Trocha techniky a přehled hodinek
Transreflexní MIP

Jednou z výhod displeje MIP je možnost solárního dobíjení. V létě se může hodit


Základním parametrem sportovních hodinek je jejich výdrž. Nikdo nechce, aby baterie hodinek odešla během aktivity, zvlášť třeba během závodu. Dříve byla výdrž v aktivitě omezena na deset až dvacet hodin, dnes už hodinky vydrží dvoj- i trojnásobek. Je to dáno efektivnějším hardwarem, který nemá takovou spotřebu.

I proto mohl Garmin a další výrobci hodinek postupně přejít k používání displeje AMOLED, který má sice vyšší energetickou náročnost, ale současně se snížila spotřeba hodinek jako takových. Takže když mi Fénix 3 HR s displejem MIP vydržely v aktivitě 15 hodin, dnes AMOLED hodinky stejné velikosti jako Epix Pro 51 mm nebo Fénix 8 AMOLED 51 mm dnes zvládnou klidně 60 hodin.

Přestože se technologie stále vyvíjí a na obzoru je displej typu microLED, má starý dobrý MIP na trhu stále ještě svoje místo. Nabízí totiž řadu výhod – ale má i nevýhody. A také spoustu zastánců i odpůrců. Někdo přešel na hodinky s AMOLED a nedá na ně dopustit, někdo se bude držet MIP do konce věků, dokud budou hodinky s takovým displejem na trhu.

Zápisky bloggera (35): Tak nám zabili MIP, paní Müllerová. Bude řada Fénix 9 dostupná už jen s AMOLED?

Doba jeho velkého stahování z nabídky se však blíží, Garmin ukončil modely Forerunner 255 a 955, nové Fénixy 8 nenabízí nejmenší provedení 43 mm s MIP, řada Vívoactive 5 už je také jen AMOLED atd. A koneckonců Edge 1050 už rovněž nemá dříve standardní transreflexní LCD, ale transmisivní displej, který podobně jako AMOLED musí neustále svítit.

Tip: Garmin stáhnul z nabídky hodinky Forerunner 955 a 255. Jestli chcete běhat s displejem MIP, pospěšte si

Základní vlastnosti displeje

Proč je tedy technologie MIP tak úsporná? Namísto použití několika vrstev komponent k vytvoření obrazu používá jedinou vrstvu s pamětí, která je zabudována přímo do pixelů displeje. Každý pixel tak obsahuje malé množství paměti SRAM (Static RAM), která uchovává obrazová data přímo pro daný pixel. A jelikož jsou obrazová data uložena přímo v pixelech, technologie MIP eliminuje potřebu samostatné paměťové komponenty.

Další výhodou MIP je nízká spotřeba energie. Protože každý pixel používá statickou paměť, stačí, aby systém obnovoval pouze ty pixely, které se změnily, místo aby obnovoval celou obrazovku. Tím lze výrazně snížit spotřebu energie, která se třeba jen při změně pixelů, například při aktualizaci času. U běžného LCD displeje se přitom obnovuje stav všech pixelů pokaždé, když se překresluje obraz. Takový displej má pak výrazně větší spotřebu.

 

Podsvícení je třeba. Ale jen někdy

Displej MIP, stejně jako běžné LCD, však sám o sobě nesvítí – na rozdíl od displeje typu (AM)OLED. Proto potřebuje nějaký zdroj světla, abychom na něj viděli. Tím je buď podsvícení, nebo transreflexní vrstva – anebo kombinace obojího. Obě tyto komponenty jsou umístěné za displejem a světlo prochází skrze displej. To jeden z důvodů, proč mají displeje MIP obecně nižší rozlišení. Zkrátka je třeba prostor, aby světlo mohlo projít skrz k transreflexní vrstvě; zpět je pak propouštěno vrstvou tekutých krystalů, které tvoří pixely displeje.

Pokud je dostatek okolního světla, postačí pro viditelnost displeje transreflexní vrstva. Pokud je světla méně nebo dokonce žádné, přichází na scénu podsvícení. A to už spotřebovává hodně energie, ve výsledku i více než AMOLED. Proto třeba noční aktivita s aktivovaným podsvícením vede k rychlejšímu vybíjení baterie. Když jsem zkoušel nastavit max. podsvícení na Edge 1040 a Edge 1050, ukazoval mi novější model s transmisivním LCD dokonce delší výdrž baterie (což ale možná souvisí s větší baterií).

Podrobněji: LCD displeje: Srovnání transmisivní vs. reflexní vs. transreflexní technologie. Jak funguje podsvícení?

Omezení technologie MIP

Technologie MIP má však také některá omezení. Jedním z největších omezení je nízké rozlišení. Protože každý pixel musí ukládat vlastní obrazová data, je dostupné jednak omezené množství paměti dostupné pro každý pixel, jednak má každý pixel větší prostorové nároky. Je to jeden z důvodů, proč má Edge 1050 skoro dvakrát tak větší rozlišení než Edge 1040 s transreflexním LCD. Druhým je pak absence transreflexní vrstvy – světlo prochází displejem pouze jednosměrně.

LCD technologie je obecně náročnější na zástavbu – displej jako celek vč. transreflexní vrstvy a podsvícení je prostě tlustší než displej typu OLED, kde svítí přímo samotné pixely – diody LED. Není potřeba žádná další vrstva, která by zabírala místo. Je to dobře vidět na srovnání Fénix 8 s AMOLED a MIP, které mají větší tloušťku. Anebo Epix Pro 51 mm vs. Fénix 7X Pro – při stejné tloušťce mají Epixy větší baterii, protože v těle hodinek je více místa.

Displej MIP má také obecně menší barevnou hloubku, hodinky Garminu či cyklonavigace Edge (mimo Edge 1050) zobrazují jen 64 barev (a dříve jen 16) – což je zásadní rozdíl oproti hodinkám s AMOLED. Displeje MIP mají k dispozici pro uložení obrazových dat méně paměti, proto nemají dost „prostoru“ pro podrobnější informace o barvě. Naštěstí to není při běžném používání až tak potřeba, jen na mapě by se někdy hodilo barev více, ale třeba mě větší barevná hloubka nikterak nechybí – to spíše rozlišení.

Kráska a zvíře: AMOLED vs. MIP

Právě nízké rozlišení, menší množství barev a celkově horší kontrast hodinek má za následek odliv uživatelů od této technologie. Přiznejme si, AMOLED prostě vypadá skvěle a pokud jej zrovna nemáte na přímém slunci, má i dobrou čitelnost. A za horších světelných podmínek i lepší než MIP s podsvícením. Nehledě na to, že má parádní kontrast a černá je fakt černá – nejsou tu „wash-out“ barvy.

Já mám v době psaní tohoto článku na jedné ruce Endura 3, na druhé Fénixy 8 AMOLED. Před tím jsem pak běžně nosil Fénixy 7X Pro a Forerunnery 965 – opět, stejná kombinace, na levé ruce MIP, na pravé pak AMOLED. A za většiny okolností jsou hodinky s AMOLED lépe čitelné a použitelné, nehledě na lepší uživatelský zážitek. V posilovně zapínám raději AMOLED, venku pak MIP (zejména na kole). Až jednou přijde microLED, třeba už MIP nebude potřeba vůbec.

Jen hodinky s MIP mají solární dobíjení

Aktuálně jsou displeje typu MIP u Garminu jediné, které nabídnou solární dobíjení. To doznalo v průběhu časů postupných změn. Začínalo se tenkým proužkem na Fénix 6X Pro Solar, postupně byly přidány i modely Fénix 6/6S. U řady Fénix 7X byl solární proužek zvětšen pro větší efektivitu, současně má ale solární vrstva přes displej horší průhlednost a zhoršuje vlastnosti displeje. Celkem rušivý měděný proužek mají i hodinky Forerunner 955.

Solární dobíjení: Technologie v pozadí, přehled všech modelů, srovnání parametrů hodinek a navigací Edge 

V nové generaci hodinek však bylo solární dobíjení zcela přepracováno. Jednak je solární kroužek okolo displeje méně výrazný, protože nemá měděný odstín, ale je krásně černý (takže splývá), jednak solár nepřekrývá displej, takže nezhoršuje jeho optické vlastnosti. Což je jedině dobře, stejně její účinnost byla jen cca 10 %, zatímco její vliv na čitelnost byl zásadní; stačilo si vedle sebe srovnat hodinky se solárem a bez soláru, nebo třeba Edge 1040 a Edge 1040 Solar.

Čtěte dále: Vylepšené solární dobíjení pro Fénix 8 a Enduro 3: Méně rušivé, vyšší účinnost a lépe čitelný displej 

 

 

Ve své podstatě nemá vlastně solární dobíjení nic společného s displejem jako takovým, není jeho součástí. Vyvstává tedy otázka, proč Garmin solár nepoužije i pro AMOLED, kde by dávalo větší logiku? Ve chvíli, kdy má AMOLED největší spotřebu, a tedy na slunci, by současně solární dobíjení mohlo nejvíce šetřit baterii. U displeje MIP je přínos samozřejmě také znatelný, zvlášť u Enduro 3 a Instinct 2X, kde je solární plocha fakt obří. Jenže tyto hodinky mají skvělou výdrž už samy o osobě.

Každopádně u všech nových modelů s MIP je solární dobíjení standardem, bez soláru si můžete ještě chvíli pořídit jen starší modely FR 955, Quatix 7, Tactix 7, Instincty 2/2S a Forerunnery 55. Během příštího roku ale počítám, že všechny tyto hodinky zmizí z nabídky.

Dostupné hodinky s MIP 

Aktuálně má Garmin v nabídce už jen omezené množství hodinek s displejem MIP, AMOLED už dnes převažuje. Nejstarší jsou levné Forerunnery 55, které dosluhují a počítám, že nejpozději na jaře je nahradí Forerunnery 65. Hodinky FR 255 a 955 zmizely z nabídky nedávno a model FR 165 už je pouze AMOLED. Také z řady Fénix 8 se vytratila pestrost modelů s MIP a řady jako Tactix či Quatix to v budoucnu čeká také.

Aktuálně si můžete pořídit – pokud počítat jen oficiální nabídku Garminu a ne doprodeje u obchodníků – tyto hodinky s displejem MIP:

Řada Instinct

  • Instinct 2S/2/2X
  • Instinct Crossover

Řada Forerunner

  • Forerunner 55

Řada Fénix

  • Fénix 7S/7/7X Pro (postupný doprodej)
  • Fénix 8 Solar 47 mm a 51 mm

Odvozené modely od Fénix 

  • Enduro 3 (F8)
  • Tactix 7 Standard/Solar Sapphire (51 mm)
  • Quatix 7 Standard/7X Solar

Další modely

  • Descent G1 (Instinct 2)
  • Swim 2 (FR 55)

Počítám, že začátkem příštího roku se doprodá řada Fénix 7 a nabídka hodinek s displejem MIP zase o trochu zchudne. Forerunnery 255 a 955 v prodeji stále jsou, ale otázkou je, jak dlouho. Kdoví, zda budou k dostání ještě před Vánocemi.

Poznámka na závěr: Pro tento text jsem nastudoval několik zdrojů, ale ne všechny informace se mi podařilo dohledat a či najít dostatečně přesné. Proto ne úplně všechno mám podloženo. Pokud narazíte na nějakou zjevnou chybu nebo nepřesnost, napište do diskuze.


Diskuse k článku (22)
Zdroj: 
Data-modul.com, Anxocomponents.mx, Review-displays.co.uk


Přidat komentář



Komentáře k článku

Zpět na článek

Jen se zeptám k té paměti v každém pixelu. Jasně, spousta zdrojů to takto popisuje, ale nedává mi příliš smysl cpát energeticky nevýhodnou a poměrně špatně průhlednou SRAM do každého subpixelu. Ano, procesor by se nemusel zabývat neustálým vykreslováním obrazu, displej by si zobrazenou informaci podržel sám, ale nejde pouze o jakýsi způsob zjednodušení podstaty problému pro veřejnost a nejde ve skutečnosti o bistabilní konstrukci LCD, navíc, když víme, že takové displeje existují?
Vaše jméno, přezdívka: 
Jiří V.

To už je příliš technický dotaz na mě. Snažil jsem k MIP najít maximum info a vše, co jsem si dokázal přebrat a srovnat jsem dal do textu. Víc asi ze mě už nikdo nedostane :-)
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Špatná průhlednost nemusí být nutně problém. Pokud displej má 64 barev, stačí 6 bitů, a to může být dostatečně malé na to, aby se to schovalo. Zvlášť když ty displeje nemají až takové rozlišení. Ale ostatní námitky mi přijdou validní.
Vaše jméno, přezdívka: 
v6ak

Je opravdu třeba ničit diskuzi u každého článku zbytečnými výlevy a urážkami? Prosím, toto je web pro slušné lidi, kteří se chtějí něco dozvědět. A ne místem pro hádky a flejmy.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Ad solar AMOLED – solární vrstva přes displej by byla nesmysl (vyžádala by si větší podsvícení => horší výdrž baterie), teoreticky je stejný problém i u transreflexních displejů, ale jen za šera. Proč ale nedělají u F8 AMOLED solární kroužek? Z technických důvodů mě napadá jen hloubka (mohl by omezovat prostor pro vnitřnosti), ale nevím, jak je hluboký. A potom tu mohou být ekonomické důvody – něco to stojí, ale ti, kdo chtějí dobrou výdrž, si stejně moc nebudou kupovat AMOLED => zákazníci to moc neocení. A nakonec je tu otázka na solár v jedné vrstvě s displejem – tady bych spekuloval, že Garmin možná čeká na microLED a nechce investovat do výrobního procesu s neperspektivní technologií AMOLED.
Vaše jméno, přezdívka: 
v6ak


Presne tak, solar bude casem v microledu a za to si hosani priplatite…
Vaše jméno, přezdívka: 
Borec

Jo, nečekám, že to bude levné, zvlášť ne v první generaci. Pokud ale bude většina povrchu solár zastíněný občas nějakým pixelem (tedy dostatečně malé pixely), mohlo by to být skoro tak účinné jako solární kroužek. A ten by mohl jít časem pryč. S dobrou automatickou regulací jasu by to mohlo mít i celkem efektivní a příjemný always-on, jako mají transflektivní displeje. A možná by se to dostalo i do nějaké prémiové verze Endura. (Cenu radši nebudu hádat…)
Vaše jméno, přezdívka: 
v6ak

Solar v 1. gen nebude nic moc, ale casem to urcite budou zlepsovat.
Vaše jméno, přezdívka: 
Borec

V první generaci microLED nečekám solár, ale od první generace solárního microLED bych naopak čekal hodně. Na transflektivním displeji je problém, že totéž světlo, ze kterého chcete vyrábět energii, potřebujete nechat odrazit od displeje. Ale jde vždy buď jedno, nebo druhé, takže je to potřeba nějak vyvážit. (Nebo nějak oddělit IR, což ale nemusí být snadné.) U microLED žádný takový kompromis není, a (sub)pixely prý mohou být dost malé, takže prostor pro efektivní solár tu IMHO je.
Vaše jméno, přezdívka: 
v6ak

Já samozřejmě nepředpokládám, že by v první generaci microled byl hned solár. Ale podle mě první generace microled se solárem nebude žádný zázrak a až postupně se to bude zlepšovat.
Vaše jméno, přezdívka: 
Borec

Pokud to odbydou solárním kroužkem, tak od toho taky nečekám zázraky. MicroLED stále bude jen o něco úspornější AMOLED a prý se nemá tolik vypalovat, ale i tak čekám, že bude energeticky náročnější než transflektivní displeje (zvlášť s always-on) a solár toho tolik neudělá. Pokud by ale rovnou přišli se solárem mezi (sub)pixely, pak by už první generace mohla být docela pecka. A možná by pak dávalo smysl i Enduro Pro s microLED.
Vaše jméno, přezdívka: 
v6ak

Proč by účinnější řešení dávali hned do první generace microled se solarem. Však se prodá první a pak i ta vylepšená další generace. Zisk je až na prvním místě.
Vaše jméno, přezdívka: 
Borec

No nevím, přijde mi to jako argumentovat, proč by F8 dostaly i třeba mikrofon, vždyť to počká do další verze, F8 se prodá i bez toho…
Vaše jméno, přezdívka: 
v6ak

Napsal jsem reakci, ale principál místního cirkusu mě jí smazal, vlastně nevím proč, ale je mi to celkem u prd….
Vaše jméno, přezdívka: 
Borec

Principál má rád konstruktivní, ne destruktivní diskuzi. Prosím, respektujte to. Poslední dobou se to tu zvrhává v žumpu.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Jinak na téma microLED už mám taky napsaný článek, čili tam bude dost prostoru na diskuzi. Tady můžeme řešit spíš MIP :-)
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Garmin sice na průchozí solár (resp. solár mezi pixely displeje) má patent, otázkou je, zda není výrobně daleko jednodušší dát jenom proužek okolo displeje. Sice displej pak musí být menší, ale odpadnou technické problémy. Aktuálně má microLED velkou "chybovost" - vyrobí se deset displejů, ale sotva půlka jde použít.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Jednodušší rozhodně ano. Mohou tam být problémy s hloubkou, ale to se týká obou řešení. Ale chybovost je dobrý postřeh – hádám, že ten solár bude vyráběný jako jeden kus, úspěch se bude násobit – pokud ½ microLED projde a třeba by prošla ½ vestavěných solárů, jako celek by prošla jen ¼. Pokud by šel funkční displej s vadným solárem použít jako nesolární, není to ještě tak strašné, ale pokud třeba kvůli rozměrům nepůjde, dost to tu výrobu prodraží. V modelovém příkladu by to znamenalo, že že 4 vyrobených kusů bude 1 totálně vadný, 1 s funkčním solárem a vadným displejem (tedy asi též nepoužitelný), 1 s funkčním displejem a vadným solárem (možná použitelný jako nesolární displej) a 1 plně funkční.
Vaše jméno, přezdívka: 
v6ak

„Proto potřebuje nějaký zdroj světla, abychom na něj viděli. Tím je buď podsvícení, nebo transreflexní vrstva“ – tato formulace zní, jako by svítila samotná transreflexní vrstva, ne jako by odrážela světlo z okolí. K úspornosti: Myslím, že hlavním důvodem pro úspornost bude možnost fungování bez podsvícení, vedlejším pak MIP.
Vaše jméno, přezdívka: 
v6ak

Za mě kombinace obojího. Úsporné je i LCD bez podsvícení, ale ne tolik, jako MIP.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Přijde mi, že říkáme ± totéž. Jen dodávám, že absence podsvícení má IMHO na nižší spotřebě větší podíl než MIP.
Vaše jméno, přezdívka: 
v6ak

To asi ano - když na Edge 1040 zapnu trvalé podsvcíní, spadne odhad výdrže dost brutálně.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem
Zpět na článek