Hodinky Fénix E: Původním Epixům se podobají jako vejce vejci. Budou mít prodejní úspěch?

1.9.2024
Specifikace nových Fénixů E a Epixů uvedených na začátku roku 2022 jsou v podstatě totožné. Jediným důvodem pro jejich existenci je delší podpora do budoucna. Za mě jde ale o krok zpět...
Jako vejce vejci

Na první pohled jsou hodinky Fénix E a Epixy nerozeznatelné. A podobné, ne-li stejné, jsou i pod kapotou. Asi největším designovým rozdílem je odlišná luneta, nově již bez nápisů a se širšími dělícími mezeram


Zdá se, že nejsem jediný, kdo se pozastavuje nad novými hodinkami Fénix E. V řadě článků jsem narazil to, proč Garmin uvedl na trh hodinky, které nenabízí vlastně nic jiného, než původní Epixy o velikosti 47 mm. S nimi mají totiž Fénixy E hodně společného, vlastně skoro všechno.

Nepřehlédněte: Odlehčené hodinky Fénix E: Méně funkcí, ale také nižší cena. Takový základní model

Stejné? Skoro ano

Jednak jde o fyzické rozměry 47 × 14,5 mm (půrměr a tloušťka), hmotnost 53 gramů (tělo), vč. řemínku pak 76 gramů, velikost displeje 1,3" (33,02 mm) či rozlišení displeje AMOLED - 416 pixelů. Hodinky Fénix E se navíc nabízí jen v ocelovém provedení s krycím sklem Gorilla Glass, nekoupíte je v titanu se safírem.

A tady je další společná vlastnost - hodinky mají jen 16 GB paměti, zatímco u řady Epix Pro už bylo standardem pro ocel 32 GB. Stejně tak chybí podpora pro vícepásmovou GPS a hlavně SatIQ - toto jsem kritizoval už na ocelových provedeních Epixů a Fénix 7 a musím to opět připomenout i zde. Dnes je to prostě krok zpět.

A konečně je tu v obou případech jen čtvrtá generace optického snímače, což znamená, že do budoucna přijdete o měření EKG a už nyní se musíte obejít bez měření teploty pokožky při spánku. Přesto jsou tu ale dvě odlišnosti. Tou první je design, kde si můžeme všimnout odlišného provedení lunety, drobné rozdíly najdeme i na těle. Obecně se ale Fénixy E podpobají více právě Epixům než Fénixům 8.

Také výdrž se nikam nepohnula a zůstala zcela totožná - 16/6 dnů v pohotovosti, resp. 42/30 hodin v aktivitě s GPS. Přitom Fénixy 8 47 mm mají výdrž o krapítek lepší. Už to napovídá, že hardware hodinek bude stejný jako o modelu starého 2,5 roku. Nejsou tu ani indukční tlačítka, ani reproduktor či mikrofon, dokonce ani svítilna LED. Zkrátka jen lehounce upravené Epixy, které Garmin prodává za „novou“ cenu - ta činí 19 990 Kč.

Čtěte dále: Megarecenze hodinek Epix

Podpora do budoucna

Jediná výhoda, která mě napadá, je tak nový software, který je shodný s Fénix 8 - máte tedy jak přepracované menu, nové fonty či ciferníky a (zatím) několik drobných funkčních vylepšení. A také jistotu, že následujících několik budete dostávat novinky, zatímco staré Epixy ostrouhají. Ale upřímně, pokud nyní Epixy máte, není aktuálně jediný důvod, proč si pořízovat Fénixy E. Za mě jsou Epixy Pro stále lepší volbou za stejnou cenu.

Tyto hodinky jsou určeny primárně pro majitele ještě starších modelů (Fénix 5, Fénix 6). Rozdíl mezi Fénixy 8 47 mm v ocelovém provedení je 5 000 Kč. To je na první pohled dost, ale na F8 máte jednak krapet delší výdrž, tenčí provedení (13,8 mm místo 14,5 mm), větší displej, výrazně lepší vodotěsnost díky indukčním tlačítkům a také mikrofon a reproduktor pro hlasité volání či volání hlasem. Plus 32 GB paměti a SatiIQ. 

Tip: Hodinky Fénix 8: Tři velikosti, ocel i safír, AMOLED i MIP, svítilna, potápění a hlasové ovládání

Nečekám, že by tato novinka měla nějak zázračný prodejní úspěch, ale svou cestu k některým uživatelům najde. Ne každý potřebuje mít všechny funkce - ostatně to je i případ modelu Enduro 3, které jsou ale oproti Fénixům E vybaveny větším displejem, solárním dobíiením, safírem a výrazně delší výdrží. Takže přece jen nabídnou „něco“ navíc, a to za cenu 22 490 Kč.


Diskuse k článku (19)


Přidat komentář



Komentáře k článku

Zpět na článek

Já si umím představit, že si tak Garmin připravil low entry model do řady Fenix do budoucna. Dosavadní Epixy a Fenixy se během pár měsíců doprodají a potom už nebude šance dostat s k plnohodnotným Fenixům pod 25 tis. Časem asi spadnou k 20 tis. ale bude to trvat a i tak je to pro řadu trhů celkem balík. S Fenix E bude mít možnost shodit vstupní cenovou hladinu výrazně níže aniž by tím ohrozil cenovou úroveň plnotučných Fenixů 8.
Vaše jméno, přezdívka: 
Petr K.

Základní Fénixy 7 spadly pod 15 tisíc a v akci je bylo možné koupit i za 11-12 tisíc. Čili já věřím, že tyto základní modely s MIP tam ještě chvíli zůstanou a že FE bude spíš něco jako middle-class.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Hodně bude záležet na tom, jak dlouho ještě budou Epixy na trhu k dostání. F7 bych vůbec nevnímal jako alternativu. Naprostá většina zákazníků chce OLED a než by se spokojila s MIP, raději půjde ke konkurenci nebo připlatí. Pro MIP si jde jen pár těch, co přesně vědí proč ho chtějí. Každopádně jen říkám, že co teď může vypadat jako nesmysl, to se v horizontu celého životního cyklu řady může jevit docela jinak.
Vaše jméno, přezdívka: 
Petr K.

Já si spíš říkám, co budou dělat ti, kdo budou chtít menší hodinky s MIP; Forerunnery asi budou už jen AMOLED a Fénix 8 Solar je za 27 490 Kč...
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Což je relevantní poznámka. Zase si říkám, aby to nebylo jako s malými (kompaktními) smartphony. Tematické diskuze se hemží nářky, jak už nic takového na trhu není, jak by to hned všichni kupovali. Ale když se k tomu onehdy vyjadřoval někdo z Českého Samsungu, jasně řekl, že jejich poslední opravdu kompaktní model měl tak mizernou prodejnost, že se ho nemohli zbavit. A že pokud ví, ostatní výrobci jsou na tom stejně. Doporučuju poslechnout si rozhovor na Hodinky 365. Z toho také jasně plyne, že MIP v hodinkách je dnes, s jistou nadsázkou, neprodejnou záležitostí. Říká to tam jak zástupce Garminu, tak prodejce.
Vaše jméno, přezdívka: 
Petr K.


Ještě k malým hodinkám - u nás doma jasně vedou AMOLEDy - FR 165, Venu 2S a Venu 3. Ale ono je to spíš proto, že jsem ty hodinky pořizoval na testy a mým ženským prostě byly přiděleny :-) MIP hodinky měly předtím (FR 55, VA4) a nebylo problém.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Já neříkám, že takových uživatelů je majorita, ale jsou... Garmin samozřejmě má nějaká prodejní čísla, na základě kterých zasekl některé MIP modely, na druhou stranu, aby to nedopadlo jako s elektrickými auty. Všichni se do nich hrnuli, že to bude hit, a teď je nikdo nechce a zase se vracíme ke spalovákům a hybridům.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Myslím, že pro zapálené Garmiňáky je MIP jasná volba, ale chápu, že Amoled je tahák. Barvičky lákají.
Vaše jméno, přezdívka: 
R

Mimochodem, před dvěma lety jsem prodával svoje Fénix 7S Sapphire 2m chlápkovi, co se zbavoval Apple Watch :-) Dost mě to zarazilo/překvapilo.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Jenže u EV je to tak trochu "uděláme nabídku a potom určitě přijde poptávka". Netvrdím, že MIP v hodinkách je nepoužitelný. Chápu, proč se ho jistá skupina uživatelů nechce vzdát. Ale přesně jak to říkají kluci z 365: když zákazníkovi položíte dvoje srovnatelné hodinky na pult, 9 z 10 bez váhání sáhne po OLED variantě a klidně za ní přihodí pár tisíc navíc. S ohledem na tenhle stav věcí mi přijde až obdivuhodné, že Garmin MIP v hodinkách ještě vůbec drží při životě. Závěrem: manželka taky léta používala malé Vivoactive s MIP a byla spokojená. Teď přešla na Venu. Nemusela, ale chtěla. Funkce vůbec neřešila. Jediný důvod byl právě OLED. Myslím, že to věrně ilustruje realitu trhu.
Vaše jméno, přezdívka: 
Petr K.

U malých hodinek pro ženy určitě. Bude to také důvod, proč nemáme FR165 s MIP nebo F8 43 mm s MIP. Ale velcí klucí přece jen chtějí ještě často MIP - a ti naštěstí dostali Enduro 3 a F8 Solar. Já osobně preferuji MIP, ale v podstatě jen kvůli cyklistice. Pro ostatní aktivity je AMOLED naprosto v pohodě. Nové F8 si taky budu pořizovat s AMOLED :-)
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

nejen cyklistika, ale dlouhá turistika s navigací , běžky jak backcountry tak skate , skialpy , veslování(jak hodinky na ruce tak upevněny na ořích na křídle) atd. .. tady všude dává stále MIP opravdu velký smysl .. není těch sportovců málo kteří ho využijí. Neříkám že AMOLED je špatně , ale MIP tady jednoznačně vede v uživatelském komfortu a spotřebě baterie
Vaše jméno, přezdívka: 
Radek

Ty běžky, tam vlastně taky - zkrátka aktivity, kdy hodinky buď nejsou na ruce, nebo není možné udělat gesto.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Mám právě ty původní Epixy a Fénix E určitě přeskočím, rozhodně bych si nepomohl. To spíš ty Fénixy 8, protože za 25 dostanu větší displej a více funkcí.
Vaše jméno, přezdívka: 
Martin

Naprosto zbytečný model Který nikdo moc kupovat asi nebude
Vaše jméno, přezdívka: 
R

Já bych si je teď taky nekoupil, ale až Garmin ukončí Epixy, tak pro nové uživatele to může být zajímavý model, cena půjde za rok tak 18 tísíc.
Vaše jméno, přezdívka: 
Matěj

Taky tomu moc nerozumím, je lepší koupit Epixy Pro než Fénixy E. Možná někdy za rok, za dva, až nebudou v prodeji žádné jiné levnější Epixy.
Vaše jméno, přezdívka: 
Ferda

Asi Garminu zbylo hodně Epix 2, tak je přebalili a vydali jako Fenix E :-D
Vaše jméno, přezdívka: 
Vykuk

No, na první pohled to tak vypadá. Ale třeba Apple dělá to samé, iPhone SE je přebalený iPhone 8.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem
Zpět na článek