Zápisky bloggera (31): Internetová reklama, co živí i ten blog, spadla na třetinu. A to je velký problém

13.7.2024
Od začátku července výrazně poklesly příjmy z reklamy na webu kvůli novým omezením systémů Googlu a Seznamu. Dostávám se do stavu, kdy pro mě není rentabilní tento blog udržovat
Na rozcestí

Bez reklamy není web. Co bude dál?


Pro tento rok jsem měl velké plány. Postavit zcela nový web na novém enginu, s lepšími fotogaleriemi, lépe přizpůsobený mobilním telefonům (které tvoří až 90 % návštěvnosti), přihlašováním a případně i možností předplatného, kdy by se jednak zobrazoval exkluzivní obsah (zejména recenze), jednak by byly omezeny reklamy.

Jenže internetoví hegemoni se rozhodli, že výrazným způsobem omezí nejvýdělečnější formáty reklamy. To ve výsledku znamená to, že se inzerentům jejich reklamy nezobrazují do doby, než přistoupí na novou hru a svoje formáty upraví, jednak že se na webech často zobrazuje reklama podřadná a doplňková. Čili plochy jsou na první pohled stále plné, ale žádné peníze z nich neplynou.

Web zadarmo nevznikne

A teď počítejte se mnou. Jen za hodiny a cyklonavigace utratím ročně řádově vyšší desetitíce - loni jsem pořídil Venu 3, Forerunnery 255 a 965, Fénixy 7X Pro, Epixy, Insticty 2 a 2X, letos Forerunnery 165, radar RTL 515 a tlakoměr Index BPM, dále mě čeká Edge 1050 (už je na cestě), Fénix 8 a Fénix 7 a možná i nová generace Instinctů.

Vše, co testuji, si zpravidla kupuji, jen výjimečně mám hodinky nebo zařízení pouze na test. Něco časem pošlu dál, ale logicky s velkou ztrátou. A pak je tu čas, který testováním a psaním článků strávím. To v krajním případě, kdy mám na test novinku, znamená destíky hodin strávených nejen testováním, focením, ale také psaním, úpravou fotek a následnou publikací.

Zkrátka stále mám tento blog jako koníček, ale něco z něho mít prostě musím, protože jinak zadarmo ukrajuju čas pro sebe a pro rodinu. A taky mám ještě normální zaměstnání, protože příjem z reklamy mi sotva pokryje náklady na tvorbu blogu. A s tím, jak příjem reklamy klesl na třetinu, se mi to prostě přestává rentovat. 

Půjde to i bez reklamy? Těžko...

Nyní přemýšlím, co dál. Vývoj nového webu a jeho implementaci jsou náklady přesahující sto tísíc korun a ty za této situace pro mě nemá smysl investovat - protože se mi to nikdy nevrátí. Řešením by bylo mít placený obsah, který je aktuálně i ve světovém měřítku v podstatě unikátní, ale to znamená, že bych musel přejít na profi bázi a z koníčku by se stala práce.

A to tak úplně nechci; už jen proto, že by šlo o práci závislou na mé fyzické kondici, kterou mám po opeaci aorty přece jen v horším stavu. A když si zlomím nohu, neotestuju vůbec nic. Web Život s Garminem chci zkrátka mít jako koníček, ale potřebuju jej z něčeho živit; nedělá se rozhodně zadarmo, chce to finance a hodně času. 

Čili toto se mi teď honí hlavou a přemýšlím, jak dál. Možností je web ukončit, ale to by mě hodně mrzelo, je za ním devět let práce a rozvoje. Proto doufám, že se situace na reklamním trhu uklidní a že vy, pokud mě chcete podpořit, nebudete reklamy blokovat. Díky.


Diskuse k článku (14)
Tagy: 


Přidat komentář



Komentáře k článku

Zpět na článek

Ahoj, pro začátek bych si založil účet na donio.cz, nebo třeba na hithit a nabídl možnost čtenářům posílat sponzorské částky...
Vaše jméno, přezdívka: 
rooomish

Přemýšlel jsem o tom. Ale tam je nějaký cílová částka a já spíš přemýšlím o tom, že bych prostě měl účet, kam by každý, kdo chce, mohl poslat nějakou menší platbu.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Ahoj úplně rozumím tvé situaci a chapu tve náklady, a oceňuj tvou práci, ale neni na čase si říct, že když to nemá finanční smysl tak v tom nepokračuji? Co se domluvit s větším hráčem, že by jsi jim poskytl své služby za plat?
Vaše jméno, přezdívka: 
Ladislav

Je to tak, že to stále vnímám jako koníček - důvod, proč nechci mít Garmin blog jako "zaměstnání", jsem zmínil v článku. Ano, ale je to možnost...
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

ak má niekto problém prijať objektívne kritický názor , je to úbohé…. Sledujem napr DCRainmakera a GPlama a tí sú v cyklokomunite rešpektovaní určite aj preto že sa neboja byť kritickí ak je to treba (nezameriavajú sa však čisto na garmin produkty)
Vaše jméno, přezdívka: 
marian


Tak kdo blokuje reklamy na webech jako je tenhle, tak by si měl přesně tyhle souvislosti uvědomit a brát to jako podporu tvůrce obsahu. Nemám data o vaší návštěvnosti , ale pojďme se tedy jako komunita uživatelů Garminu spojit a platit měsíční členství … dnes už se každé pokračování podcastu musí zaplatit a tenhle obsah který je zcela jinak časově , ale i finančně hodně náročný, by si to za svou nezávislost zasloužil Já osobně bych rad tvůrce podpořil.
Vaše jméno, přezdívka: 
Radek

Normálně se nikde placeným členem nestávám, ale tady bych s tím neměl problém.
Vaše jméno, přezdívka: 
Pavel

Vidím to stejně. Předplatných mám jen nezbytné minimum, ale v tomto případě bych rozhodně přispěl.
Vaše jméno, přezdívka: 
Tom

Tvoja práca pre komunitu Garmin užívateľov je skutočne obrovská a ten kto by mal mať najväčší záujem o fungovanie tvojho webu má byť Garmin a jeho predajcovia. Preto ma zaráža, že nejak nemajú snahu to financovať.
Vaše jméno, přezdívka: 
Laco

Souhlasim, ale je dost pravdepodobne, ze ty "spravne" osoby z Garminu vubec netusi, ze tento web existuje.
Vaše jméno, přezdívka: 
Miras

Ale vědí... Jen se jim kdysi nelíbilo, že jednak zveřejňuji úniky a jednak že mám svůj názor...
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Jj, to verim, to je pak tezky. Ty uniky chapu, ale ten nazor by jim vadit nemusel, kdyz z nejake duvodu uprednostnis jine hodinky Garmin.
Vaše jméno, přezdívka: 
Miras

To bylo složitější. Ale každopádně pro mě bylo jednodušší spolupráci ukončit a jet na vlastní triko. Teď spolupracuju s Pulsmetry.cz a i když novinky nemám z první ruky před launchem, je to pro mě lepší. Můžu si psát co chci a kdy chci.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Myslím, že to je přesně důvod proč sem tolik lidí rádo chodí. Váš web je o reálných zkušenostech s produkty. Když je něco naprd, prostě to napíšete. To lidé chtějí a potřebují. Dneska už je většina podobných webů jen placené promo postavené na kultu osobnosti influencera.
Vaše jméno, přezdívka: 
Thom@s
Zpět na článek