Cyklonavigace Edge 1050: Zcela nový displej s vyšším rozlišením. Ale bez soláru a s kratší výdrží

26.6.2024
Zvenčí je nejviditelnější změnou oproti modelu Edge 1040 aktualizovaný displej a design. Přišli jsme ale o solární dobíjení
Garmin Edge 1050

Nová top cyklonavigace nabídne jasnější a konstrastnější displej, ale až praxe ukáže, jestli je to pro ježdění na kole lepší volba


Celkové rozměry se zdají být podobné jako u modelu Edge 1040, ale Edge 1050 dostal aktualizovaný, hranatější design s novým „živým barevným displejem“, jak uvádí Garmin. Podle něj je nový displej nejjasnější v historii, a to díky použití nového transmisivního displeje z tekutých krystalů (LCD) namísto transflexního LCD, který byl použit u předchozích modelů.

Více informací: LCD displeje: Srovnání transmisivní vs. reflexní vs. transreflexní technologie. Jak funguje podsvícení?

Samotná obrazovka má stejnou velikost jako u modelu Edge 1040 (úhlopříčka 3,5 palce neboli 88,9 mm), ale má vyšší hustotu pixelů, a to 480 × 800 pixelů oproti 282 × 470 pixelům u modelu Edge 1040. Teoreticky by to mělo znamenat, že obrazovka Edge 1050 nabízí lepší jas a kontrast ve srovnání s Edge 1040. Mimochodem, Garmin uvádí jas displeje 1 000 nitů.

Nicméně tato technologie neumí využívat slunečního světla, displej je podsvícený neustále. To vysvětluje, proč se udávaná výdrž baterie snížila z 35 hodin u Edge 1040 (bez solárního dobíjení) na 20 hodin u Edge 1050. V úsporném režimu (snížený jas displeje) pak 60 hodin - v něm umí Edge 1040 až 100 hodin, což mohu potvrdit, zejména ve spojení se solárním dobíjením. 

Tip: Test výdrže Edge 1040: Dlouhá, opravdu dlouhá. A se solárním nabíjením ještě lepší 

Displej se tak bude - aspoň podle první informací - chovat jako AMOLED. Aby šetřil energii, bude snižovat jas v době, kdy jej nebudete používat. Jenže já potřebuji, abych na displej viděl neustále. Proto tak nemám rád hodinky s AMOLED, když jsou na řídítkách. Protože na slunci režim „bludička“ prostě nesvítí dostatečně. Ale až praxe ukáže, jak to bude při reálném ježdění.

Podrobná recenze cyklonavigace Edge 1040:

 

Nové funkce

Kromě změn v designu a displeji dostal Edge 1050 místo jednoduchého pípáku reproduktor, který může nabízet zvukové pokyny pro trénink a navigaci a možnost přehrávat zvuk zvonku. Stejně jako „skutečný“ zvonek na kolo může být podle Garminu použit k upozornění ostatních jezdců, účastníků silničního provozu nebo chodců na vaši přítomnost (a lze spárovat s ovládáním kompatibilního řazení).

Garmin do Edge 1050 přidal také službu Garmin Pay, která umožňuje provádět bezkontaktní platby samotným zařízením. Dosud byla tato funkce dostupná pouze v řadě chytrých hodinek Garmin. Čili když jedete na kole, nepotřebujete mít sebou hodinky ani mobil, abyste zaplatili za občerstvení po cestě. 

Novinka má mít rovněž lepší mapové a navigační nástroje, snadněji se tak budou tvořit trasy přímo v zařízení (což mimochodem používám minimálně), a to s možností přepínat mezi různými mapovými vrstvami. S ohledem na stále rostoucí zájem o šotolinovou a terénní cyklistiku dokáže podle Garminu Edge 1050 rozlišovat mezi zpevněnými a nezpevněnými cestami a dokonce vás může upozornit na blížící se nezpevněné úseky. 

Pokud vše půjde dobře, měl bych mít novinku na test v polovině července, takže pak uvidím, zda displej opravdu posunem vpřed, nebo spíše naopak. Podle prvních rezencí je fakt hodně jasný, jen s maximem jasu vydrží jen těch 20 hodin. Každopádně Edge 1040/1040 Solar zůstane v nabídce vedle Edge 1050, neboť jak Garmin uvádí:

„Jak Edge 1050, tak Edge 1040/Solar zůstanou základními součástmi naší nabídky, přičemž Edge 1040/Solar bude i nadále dostávat aktualizace funkcí a softwaru, pokud to technologie obrazovky a základní hardware dovolí. Uživatelé si tak v podstatě mohou vybrat mezi superjasnou obrazovkou a rozlišením a dlouhou výdrží baterie, která je pro řadu x40 klíčová.“

Základní parametry

  • Rozměry: 118,5 × 60,2 × 16,3 mm
  • Hmotnost: 161 g 
  • Úhlopříčka displeje: 3,5"
  • Rozlišení displeje: 480 × 800 px
  • Typ displeje: LCD, dotykový, kapacitní, senzor jasu, jas 1 000 nitů
  • Kompas: magnetický 
  • Satelitní přijímač: vícefrekvenční GPS/GNSS, Glonass, Galileo
  • Voděodolnost: IP x7 (ponoření na 30 minut do hloubky 1 metr)
  • Baterie: až 20 hodin v náročném režimu (mapa, multiband), až 60 hodin v běžném (úsporném) režimu (snížený jas LCD)
  • Mapy: Cyklo/Topo mapa Evropy a světa, Topo Czech v5 
  • Vnitřní paměť: 64 GB 
  • Smart notifikace: ano
  • Garmin Pay: ano
  • Wi-Fi: ano
  • Cena: 18 490 Kč, verze Bundle 20 990 Kč (hrudní pás, senzor rychlosti a kadence)

Diskuse k článku (6)
Zdroj: 
Garmin


Přidat komentář



Komentáře k článku

Zpět na článek

Uvažuju, že si tento nový Edge pořídím. Přinejhorším ho do 14 dnů vrátím. Mám hodinky s Amoled displejem a na přímém slunci to sice není žádná hitparáda, ale na kole jezdím celoročně a těch letních slunečných dnů zase není tolik, aby se to nedalo zvládnout. Jinak se mi líbí, že se výrazně zvýšilo rozlišení displeje, což bude výhoda při zobrazení mapy a doufám, že zde budou i hezčí datové obrazovky než u Edge 1040. Jsem rád, že přidali i Garmin Pay, což se může hodit jako záložní možnost placení v případě vybitého mobilu.
Vaše jméno, přezdívka: 
Pavel Babák

A to má být jako upgrade? Navigace s nižší výdrží a větší spotřebou? :-)
Vaše jméno, přezdívka: 
Jerry

tjn...ptákovina
Vaše jméno, přezdívka: 
Viktor Rodidlo

Mně se to taky moc nezdá, ale s finálním soudem čekám až na vlastní test.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

no......ten displej nebude u cyklopočítače žádná sláva, škoda no...
Vaše jméno, přezdívka: 
Viktor Rodidlo


Podle DC Raimnakera to jde, ale musí být na slunci vyšťaven na maximum. Jenže pak to celkem dost snižuje výdrž. Se 100% jasem je výdrže 20 hodin, s cca 30 % pak okolo 30 hodin. Je vidět, že displej má na výdrž výrazný vliv.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem
Zpět na článek