Mikrofon a hlasitý reproduktor na hodinkách Fénix 8: Hudba, volání, diktování, hlasové ovládání

3.9.2024
Hodinky Venu 3 už nejsou jedinými v nabídce Garminu, které mají chytré hlasové funkce. S novými Fénix 8 můžete volat, ovládat mobil i hodinky či přehrávat hudbu nahlas
Hlasové ovládání

Díky vestavěnému mikrofonu a reproduktoru získaly hodinky Fénix 8 řadu nových „chytrých“ funkcí


Naprosto zásadní novinkou, která posunuje Fénixy směrem k opravdu chytrým hodinkám, je vestavěný mikrofon s reproduktorem. Díky tomu mají hodinky řadu nových funkcí:

  • Možnost přijímat hlasové hovory z hodinek (vyžaduje blízkost telefonu)
  • Možnost pokládat otázky hlasovým asistentům Siri/Google/Samsung prostřednictvím mikrofonu hodinek
  • Offline hlasový asistent Garmin (není nutný mobilní telefon)
  • Možnost přehrávat hudbu přes reproduktor na hodinkách
  • Záznamník hlasových poznámek

Tip: Hodinky Fénix 8: Tři velikosti, ocel i safír, AMOLED i MIP, svítilna, potápění a hlasové ovládání

Některé z těchto možností mají také hodinky Venu 3 a Venu 2 Plus, těm ale chybí hlasový záznamník a offline asistent Garmin. Tento asistent umožňuje ovládat hodinky hlasem, což se někdy může hodit; není k tomu potřeba mobilní telefon. Stačí dlouze podržet pravé horní tlačítko, čímž se spustí mikrofon. Není zde tak možnost říct něco jako „Hej, Garmin“, takže k hlasovému ovládání prostě musíte použít ruku – a už to tak nějak postrádá smysl.

Nepřehlédněte: Recenze hodinek Venu 3

Každopádně můžete říct povely jako „Spusť jízdu na kole“, „Nastav časovač na deset minut“, „Ulož mou polohu“, „Přehrávej hudbu“ apod. Pokyn se pak zopakuje a pokud jej asistent pochopí (ovládání je zatím anglicky), tak jej provede. To chvíli trvá. Obecně mi (dle videí recenzentů) přišlo, že když to človek udělá klasicky tlačítky, tak bude rychlejší. Už jen proto, že se hodinek stejně musí dotknout a asistenta spustit ručně. Navíc angličtina bude pro řadu uživatelů překážkou.

Hey, Siri

Dalším asistentem je pak hlasové ovládání připojeného mobilního telefonu – Apple či Google. Tento asistent je v podstatě jen prodlouženou rukou pro váš mobil, umí to samé, co telefon. V aplikaci Telefonní asistent jen vyslovíte svůj dotaz a telefon na něj odpoví. Výhodou je, že mobil může ležet někde zahrabaný, odpověď totiž dostanete skrz reproduktor hodinek. 

Pokud je ale součástí i nějaká textová či grafická odpověď, tu už vám hodinky neukážou – třeba výsledek nějakého hledání. Jestliže se ale zeptáte na to, jaké je venku počasí, pak mobil nepotřebujete; samozřejmě na displeji najdete více podrobností. To funguje stejně jako na Venu 3, jen tam máte na mobilního asistenta samostatné tlačítko.

Čtete dále: Venu 3: Hudba nahlas a volání s hlasitým odposlechem aneb Když mají hodinky reproduktor a mikrofon

Zavolej si z hodinek

Stejně jako na Venu 3 funguje i hlasové volání. Pokud vám někdo volá, hovor přijmete stejně jako obvykle, ale mluvíte přes hodinky. To lze samozřejmě změnit – když vyberete ikonu s telefonem, přepne se hovor na mobil. Během hovoru vidíte na displeji dobu hovoru a jméno, komu voláte, nebo kdo volá vám. 

 

 

Pokud chcete zahájit hovor, je třeba jít do seznamu aplikací, kde najdete Telefon. Je možno přímo vytočit číslo na displeji, nebo vybrat ze seznamu. Do něj se vejde až 50 kontaktů a upravujete jen v aplikaci Connect. Velmi snadno si vyberete ty, co máte uložené v mobilu. Je ale možné vytvořit i kontakt přímo v Connectu, ale nepočítám, že by to bylo třeba. Pokud chcete volat na uložený kontakt, jen na něj klepnete v aplikaci Telefon v hodinkách a je to. 

Kvalita hovoru je podle recenzentů přijatelná a i mně se na Venu 3 zdála dobrá na to, že jde o maličké hodinky. Stejně jako u jiných mikrofonů na hodinkách však není ideální pro dlouhé hovory vyžadující vyšší kvalitu, je to spíše nouzovka. Může se to hodit při venkovní aktivitě, kdy máte telefon schovaný v batohu nebo v zadní kapse trikotu.

Mimochodem, pokud si s hodinkami zaplavete, musíte vodu z reproduktoru vyklepat ručně, hodinky to zatím neumí samy (např vibracemi); ale aktualizace už je prý na cestě. 

Nadiktuj si poznámku

Oproti Venu 3 přibyl hlasový záznamník pro rychlé poznámky. Ten umožňuje pořizovat hlasové poznámky zcela offline, aniž by bylo nutné mít připojený mobil nebo jiné připojení k internetu. V seznamu aplikací si vybere funkci Hlasové poznámky a poté zahájíte nahrávání. Je dokonce možné si zapnout označení poznámek podle polohy, což se může hodit – budete vědět, kde jste si ji nahráli. 

Poznámky jsou pak na hodinkách uspořádány v knihovně, zatím je nelze přenést do telefonu, ale i na tom se už pracuje. Tehdy to bude daleko použitelnější. Zaznamenat si poznámku může být užitečně třeba ve chvíli, kdy vyrazíte ven si zaběhat nebo na kolo, něco vás napadne a zrovna nemáte po ruce telefon. 

Vzhůru na diskotéku

A nakonec je tu přehrávání hudby. Aktuálně si můžete pustit lokální hudbu uloženou v hodinách jako soubory, nebo streamovat ze služeb Deezer, Spotify, Amazon Music a Youtube Music (Youtube časem). Nejde však o streamování jako takové, hudba se vždy musí do hodinek stáhnout přes Wi-Fi – jen si vyberete, která alba či playlisty chcete v hodinkách mít. Já používám Spotify a funguje to bez problému (pozor, potřebujete premium účet). 

Tip: Spotify, YouTube Music nebo Deezer: Jak přehrávat svou oblíbenou hudbu na hodinkách Garminu

Při přehrávání pak místo Bluetooth sluchátek zvolíte reproduktor. Zvukový výstup není nijak zásadně kvalitnější než na Venu 3, kde je celkem hlasitý, na malé hodinky až překvapivě. Samozřejmě nejsou tu žádné nízké středy, o basech ani nemluvě. Zvuk je tak nějak plechový, bez probarvení. Ale nic lepšího bych ani neočekával. Dobré je to třeba na podcasty nebo jiné mluvené slovo, to zní v pohodě (pokud mohu soudit dle Venu 3). 

A konečně poslední super změnou jsou výrazně příjemnější systémové zvuky, už tu není staré pípání, ale zvuky - stejně jako třeba na Edge 1050. To se hodí, když vám hodinky sdělí shrnutí okruhu (lap), instrukce při strukturovaném tréninku nebo hlasově navigují, což doteď bylo možné buď přes telefon, nebo přes sluchátka. 


Diskuse k článku (21)


Přidat komentář



Komentáře k článku

Zpět na článek

Srovnavam telefonovani z hodinek: Huawei ultimate, watch gt, apple watch 9, ultra 2, amazfit, atd atd a hlasitost je venku takrka nepouzitelna. Male mesto, zadne auto okolo a stojim a musim mit ruku u ucha abych slysel protistranu. Zvuk mam na max. A kdyz mluvim nevim jestli davat hodinky k hube aby me nadruhy strane slyseli
Vaše jméno, přezdívka: 
Kvalita hovoru je bidna

Moje Fénix 8 47 mm Amoled lze pro telefonování nouzově využít (například, když mám telefon v batohu. Hlasitost nastavena na max a levou rukou (na ní nosím hodinky) se chytnu za své pravé rameno. Tak mám mikrofon i reproduktor ve správné poloze.
Vaše jméno, přezdívka: 
vytrvalec

GWU IMO v pohodě relativně k žánru. Jak skrz telefon, tak přímo z hodinkového LTE. Ale samozřejmě in-eary jsou někde úplně jinde.
Vaše jméno, přezdívka: 
satai

Viac by ma zaujímalo, či tie hodinky konečne dokážu navigovať GPS podľa ulíc. Pretože na Fenix 7X som si nemohol zadať na GPS že chcem ísť na takú alebo takú ulicu, ale musel som hľadať nejaké body zaujmov (bary, kostoly,reštaurácie...), takže mi to GPS bolo na dve veci. Jediná možnosť navigovania na ulicu bolo preskrolovať sa na mape na danú ulicu a dať navigovať.
Vaše jméno, přezdívka: 
Brano

nejde, co ale jde, je na Mapách apple v mibilu vybrat cil (ulici, kavárnu, atd.) a přeposlat ihned do hodinek (sdílet), a pak v hodinkách se hned objeví trasa...nevim jak s androidem, na iphonu funguje o.k.
Vaše jméno, přezdívka: 
Majk


No, zdá se, že to také nejde... nebo jen špatně hledám.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Na to skvěle funguje aplikace 3. strany: Sendpoints. Ovšem je potřeba bohužel mobil, zadáš si tam přesnou adresu a z mobilu si to pošleš do hodinek jako bod k navigaci. Hodinky sami osobě to neumí, aspoň teda u Tactix 7 jsem se na to ptal v Garminu. Tam ti ale ani nedokáží doporučit ani nějakou aplikaci 3. strany.
Vaše jméno, přezdívka: 
Vykuk

To je dosť smutné. Keďže som bol raz vo Viedni a samozrejme som poznal iba ulicu na ktorú som sa mal dostať, tak mi to GPS tam bolo na dve veci. Jediná možnosť bola hľadať tú ulicu po celej mape a kliknúť že tam chcem ísť. Pri tomto by sa mohol trošku Garmin zamyslieť.
Vaše jméno, přezdívka: 
Brano

Bohužel pro hlasové příkazy je absence češtiny omezující pro většinu a to i pro ty co angličtinu ovládají dobře. Myslím, že na tom by měl garmin zapracovat, stejně jako i na plno jiných drobnostech. Sledoval jsem na Youtube nějaké video, které tak nějak shrnovalo, že F8 jsou nabité možnostma a funkcema, ale opravdu funkční je z těch novinek zlomek toho, co by člověk chtěl hned od první koupě. Nekoupil jsem si novinku, abych čekal půl roku nebo rok, než se něco bude moci plně používat, viz i EKG
Vaše jméno, přezdívka: 
R

Přesně tak. A mimochodem YouTube music ještě na Fenix 8 nefunguje.
Vaše jméno, přezdívka: 
Vykuk

Našel jsem, kde o tom týpek mluví jako o porodních bolestech, což není zrovna dobrá vizitka, pustit nedoladěnou novinku. https://www.youtube.com/watch?v=EfgtrQsej24
Vaše jméno, přezdívka: 
R

Tak v Čechách ale zatím stále nefunguje ani EKG, hlasový záznamník bude nanic, protože umí jenom angličtinu. Kdo si tady bude diktovat své myšlenky v angličtině, asi moc lidí ne.
Vaše jméno, přezdívka: 
Vykuk

Diktování vlastně není diktování, ale normální nahrávání hlasu, tam problém nevidím. Obecně je ale za mě hlasové ovládání hodinek k ničemu, to spíš hlasový asistent mobilu - tam nějakou užitečnost vidím. Třeba pro možnost odpovědět na Whatsapp atd. Ale celkově je pro mě přínos spíš hlasitý reprák, třeba pro navigaci nebo pro systémové zvuky (radar...).
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Já to právě myslel jako nahrávání hlasu v angličtině - funkce k ničemu v ČR. Ale i kdyby to šlo česky, tak to těžko Garmin přepíše i jako text. Náhodou Siri v hodinkách i bez mobilu je někdy fajn. Nastaví časovač, budík, vytočí mi číslo, co mi otevře garáž, když si ven neberu mobil atd.
Vaše jméno, přezdívka: 
Vykuk

No, teď na to koukám - v Connect IQ se pro Fénixy E (a tedy i 8) zatím nenabízí.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Ač jsem si hlasové ovládání nikdy neoblíbil, zajímalo mě, jak se s tím Garmin popral. Offline rozpoznávání na hodinkách je zajímavé, a Garmin do hodinek dává spíše úsporné procesory, které nemají výkonu na rozdávání. Možná s tím pomůže nějaký specializovaný obvid. Z tohoto hlediska chápu i to, že je potřeba zmáčknout tlačítko, i že to nějakou chvíli trvá. U asistentů fungujících přes telefon – chápu správně, že je potřeba větší interakce s hodinkami, abych je spustil?
Vaše jméno, přezdívka: 
v6ak

Jinak za mě jspou asi největší výhodou hlasitého reproduktoru lepší systémové zvuky a případně volání, hlasové ovládání vůbec...
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Jedinou situací kde bych volání ocenil je na biku když jsou hodinky na řídítkách , tam mi to dává smysl rychle vyřídit případný hovor ( u běhu se dá zastavit a vytáhnout telefon, ale na kole to vždy tak bezpečné není).. někde jsem četl že už to někdo testoval a prý do 25km/h je tomu docela i rozumět. Šlo by prosím v připravovaném testu vyzkoušet funkci volání za těchto podmínek? Děkuji moc
Vaše jméno, přezdívka: 
Radek

Určitě, až budu mít F8 :-)
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

jj, na Venu 3 na to je tlačítko, jenže u F8 je třeba spustit aplikaci... což není úplně ideální, třeba při aktivitě.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Jsem zvědavý, jestli/kdy Garmin přidá možnost ze svého asistenta zavolat jiného. Podržím tlačítko, řeknu Hey Google, hodinky to dál předají Google Assistantovi. Uživatelsky jednoduché. Technicky si tam dovedu představit pár komplikací, ale mohlo by to být zvládnutelné.
Vaše jméno, přezdívka: 
v6ak
Zpět na článek