Výdrž hodinek Fénix 7X Pro a Instinct 2X: Dějství druhé, léto. Solár nahrává Instinctům, Fénixy zcela deklasují

13.6.2024
O tom, že Instincty 2X mají naprosto parádní, doslova boží výdrž, jsem psal na webu už několikrát. Zatímco v zimním srovnání vyhrály nad Fénix 7X Pro o prsa, v létě je doslova deklasují. Solár tady dává smysl (doplněna finální výdrž I2X)
Fénix 7X Pro vs. Instinct 2X

Výdrž hodinek Instinct 2X je v létě naprosto excelentní


Původně jsem chtěl jen doplnit starší článek z ledna, kde jsem výdrž těchto stejně velkých hodinek - top modelů ve svých řadách - srovnával. Ten už je ale docela dlouhý a já mezitím udělal i test solárního dobíjení I2X, a tak jsem se rozhodl vytvořil text zcela nový, který se bude věnovat jen srovnání na začátku léta (resp. na konci jara), kdy už je slunce hodně vysoko nad hlavou a svítí skoro 16 hodin. 

Jen tedy rychle zrekapituluji články, které jsem o výdrži hodinek napsal, a to včetně odkazu na komplexní srovnání obou modelů Fénix 7X Pro a Instinct 2X:

Všechny svoje dojmy z používání hodinek, které jsem poprvé testoval v létě 2023 a nyní je aktivně používám už více než půl roku společně s Fénix 7X Pro a Forerunnery 965, jsem shrnul ve dvoudílném článku:

První testovací kolo v zimě

Už když jsem měl hodinky loni na recenzi, rozplýval jsem se nad parádní výdrží, když svítí sluníčko. Tehdy mi hodinky v zátěžovém testu vydržely 10 dnů s 35 hodinkami GPS aktivit - to je 3,5 hodiny denně! Když jsem pak srovnával s Fénix 7X Pro letošní zimu, dostal jsem se na 12 dnů s 23 hodinami venkovních aktivit, kdy hodinky byly vystaveny často mrazivému počasí; Fénixy zvládly o den méně.

Konkrétně v článku uvádím: „Nutno ale dodat, že venkovní aktivity probíhaly za teplot pod bodem mrazu, s výjimkou bruslení, kdy jsem měl hodinky na ruce schované pod rukávem bundy. V létě by tak oboje hodinky vydržely ve stejném zatížení déle, navíc by pomohl již zmíněný solár - a to především Instinctům.“

Když jsem pak zkoušel hodinky dobíjet na slunci, získaly během osm i hodin 15 % baterie během osmi hodin. Celý den by tak mohl přidat přes 20 %, kdybych je dal na slunce už brzy ráno a ne až těsně před polednem. Fénixy 7X Pro za tu dobu nezískaly ani procento. Zkrátka účinek soláru je na I2X tak silný, že při nějaké hodince GPS aktivity denně a strávení pár hodin na slunci s hodinkami v pohotovostním režimu věřím, že byste během léta nemuseli dobíjet vůbec. 

Léto svědčí Instinctům

Zimní srovnání tedy dopadlo lépe ve prospěch Instinct 2X, ale rozdíl nebyl nikterak výrazný - 12 dnů vs. 11 dnů. Ovšem léto, to je úplně jiná písnička. Jednak je tepleji, takže baterie má obecně lepší výdrž, jednak často svítí slunce. Při běžné aktivitě hodinky získaly okolo 100-120 klux, a když jsem se koupal u bazénu, přibyly další desítky klux - a také nějaké to procento výdrže na I2X. 

To, že na tom budou Instincty fakt dobře, bylo jasné už po necelých šesti dnech, kdy měly Fénixy 50 %, ale Instincty ukazovaly 68 %. To bylo v sobotu po čtyřhodinové aktivitě; dobíjel jsem v neděli v poledne. A když v úterý odpoledne po aktivitě o délce 2:25 h měly Instincty 50 %, Fénixy jen slabých 21 %. 

 

 

Po jedenácti dnech jsem měl natočeno 26 hodin s GPS, a cca půl hodinky indoor cvičení či posilovny denně; hodinky F7X ukazovaly 1 % a Instincty 2X pak 35 %. Hodinky I2X pak zcela umřely po 17 dnech, a to s průměrnými více než dvěma hodinami GPS denně. Poslední aktivitu jsem dával 16. den, kdy měly hodinky 9 %, aktivita trvala 4 hodiny a hodinkám zůstalo 5 %! To znamená spotřebu (za jasného počasí) jen procento na hodinu. Což je fakt krutý.

To znamená, že zvládnou bez problému 14denní aktivní dovolenou, pokud ji tedy celou dobu neproprší nebo nebude zataženo. Stačí, abyste venku trávili i čas mimo aktivitu a budou se na slunci aktivně dobíjet. To Fénixy 7X nedají, nicméně jejich výdrž je také velmi dobrá. Ale ne tak ultimátní jako na Instinctech. 

Poznámka: Článek ještě doplním, až Instincty padnou do nuly.

Nastavení hodinek

Pokud jde o nastavení hodinek,ty mám nastaveny plus minus stejně a vypadá takto: 

Fénix 7X Pro

  • jas automatický
  • doba prodlevy displeje 4 sekundy
  • gesto během aktivity: po západu slunce
  • gesto v režimu hodinek: zapnuto
  • režimu spánku: 22-6 hodin, zapnutý úsporný režim

Instinct 2X 

  • jas 10 %
  • doba prodlevy displeje 4 sekundy
  • gesto během aktivity: po západu slunce
  • gesto v režimu hodinek: po západu slunce
  • režimu spánku: 22-6 hodin, zapnutý úsporný režim

Instincty mají totiž tak dobře čitelný displej, že není nutno jej přes den mít vůbec zapnutý. Resp. mám vypnuté gesto, ale ne tlačítka. Někdy jsem fakt v místě, kde je šero nebo tma, tak když jdu do doplňků nebo menu, tak chci, aby displej svítil. Deset procent je však bohatě dostačujících, na rozdíl od F7X Pro, kde čitelnost kazí safír. Tam potřebují mít podsvícení neustále.

Během aktivit jsem měl připojen vždy ANT+ hrudní pás, čidlo rychlosti a někdy i senzor výkonu a radar. Kdybych měl aktivity pouze s optikou, tak by výdrž byla ještě o kus lepší. Snímače totiž žerou velkou část výkonu hodinek, a to především radar. Čili pokud běháte a na kole jezdíte spíše výjimečně, můžete možná počítat s nějakým dnem navíc.

Ale co během roku?

Toto všechno ale se ale týká léta. Pokud sportujete celoročně, musíte během zimy, většiny podzimu a tak půlky jara, počítat s výrazně nižší výdrží. To se týká především Instinctů, na F7X to takový rozdíl není - ty vydrží svých 10-11 dnů s aktivitami nezávisle na ročním období. Ale I2X, tam na soláru hodně záleží. Stačí, abyste si v létě dali hoďku dvě u bazénu, k tomu svítilo slunce a hned máte pár procent baterie navíc.

Studené počasí má také vliv na baterii - zejména, pokud máte hodinky na řídítkách kola, jako já; jsou-li na ruce pod bundou, zimní počasí takový vliv nebude. Zkrátka je to jako s autem - v zimě žere více paliva než v létě. Na každý pád, Fénixy 7X Pro vydrží hodně, ale Instincty 2X jsou aktuálně naprostým králem. A troufám si tvrdit, že za určitých okolností vydrží více než Endura 2.


Diskuse k článku (10)


Přidat komentář



Komentáře k článku

Zpět na článek

ehm....Enduro 1...ehm :-)
Vaše jméno, přezdívka: 
Pepa

Mám instintct 2x od února a nabíjel jsem je 5x, to je prostě top!!! Chtěl jsem hodinky aby měli co nejdelší vydrž, ale tohle jsem nečekal. Nesundávám je z ruky ani na noc. Měl jsem stach z velikosti, ale jsou lehoučké a ničemu nevadí. Čitelnost displeje skvělá za všech okolností. Svítilna taky za mě nej hodinky na trhu.
Vaše jméno, přezdívka: 
Lukash

Právěže Instincty 2X jsou přes svou velikost hodně lehké - na zápěstí je to třeba oproti F7X či Epixům 51 mm fakt poznat. A když po nabití hlásí 44 dnů, tak to je pecka.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Škoda toho neuvěřitelně ošklivého displeje u IS 2x
Vaše jméno, přezdívka: 
Mirek

On není ošklivý, on je svůj :-) Ty hodinky jsou postaveny na černobílém displeji kvůli maximální úspoře. A díky tomu je na něj vidět bez podsvícení i za šera, což třeba pro F7 neplatí - tam je třeba podsvícení skoro neustále.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem


Nemyslím, že by bol škaredý - práve tá priznaná čiernobiela mu veľmi svedčí, na nič sa nehrá, vyzerá lepšie ako farebné MIP, ktoré nie sú ani na výdrž, ani na krásu, ani na čitateľnosť. Farebné MIP vyzerajú v porovnaní s AMOLED trápnučko, ale ten čiernobiely (presnejšie monochromatický) MIP je super. Na nič sa nehrá, je energeticky veľmi úsporný, DOKONALE čitateľný a podľa mňa vyzerá dobre. Áno, ak by existoval rovnako veľký AMOLED s identickou energetickou (ne)náročnosťou, tak to by bola iná vec, tam by AMOLED dominoval, ale takto to hodinkám veľmi svedčí.
Vaše jméno, přezdívka: 
Rado

Asi úhel pohledu, dle mě neuvěřitelně přehledný a čitelný. :-)
Vaše jméno, přezdívka: 
Zdenek

Výdrž IS 2X je fenomenální, jsem zvědav, co přinese nový model.
Vaše jméno, přezdívka: 
Zdenek

Veru, určite jedny zakúpim. Každopádne by som rád vedel, keby by mohli byť k dispozícii - to sa však z kuloárov nedozvieme, ale v dohľadnej dobe to nebude...
Vaše jméno, přezdívka: 
Rado

Spousta věcí se dá odhadnout, ale pravda je, že na žádný únik jsem zatím nenarazil.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem
Zpět na článek