Hodinky Enduro 3 vs. Instinct 2X: Srovnání výdrže. Kdo s koho?

23.10.2024
Tyto hodinky mají v rámci nabídky Garminu nejdelší deklarovanou výdrž a výkonně solární dobíjení. Díky tomu se hodí pro dlouhé expedice a letní dovolené. Vyzkoušel jsem, kolik vydrží při stejném zatížení
Enduro 3 a Instinct 2X

Pokud jde o výdrž, jsou tyto hodinky na tom hodně podobně. Enduro 3 ale v opravdové zátěži, zdá se, vydrží déle


Hodinky Instinct 2X jsou v jednom ohledu naprosto jedinečné – i přes nízkou hmotnost mají extrémní výdrž, kdy během léta v podstatě nemusíte dobíjet. Samotné hodinky nejsou malé, ale když se podíváte na jejich konstrukci, tak je patrné, že mají relativně malou baterii. Displej se totiž nachází výrazně pod okrajem mohutné lunety, takže moc prostoru na baterii už v hodinkách nezbývá. 

Nízké spotřeby dosahují hodinky primárně zpomaleným prostředím, které má někdy velmi pomalou odezvu, a také černobílým displejem s nízkým rozlišením – a tudíž velmi jednoduchou grafikou, která není náročná na výkon. Zkrátka jsou to hodinky, které měří data, ale neslouží k jejich prezentaci. Pro sledování metrik je lepší vzít do ruky mobil s aplikací Connect. 

Čtěte dále: Zkušenosti s hodinkami Instinct 2X: Postřehy a dojmy po roce používání 

Endura 3 jsou přesným opakem. Nabízí všechny funkce, velký barevný displej (stále ale transreflexní MIP) a nejnovější verzi uživatelského prostředí. Až na tlačítka a hlasové funkce jsou stejné jako Fénixy 8. Mají o kousek větší tělo (milimetr v průměru i v tloušťce) a jsou těžší, protože mají výrazně větší baterii. 

To by nahrávalo výrazně delší výdrži, než mají Instincty 2X. Ovšem z výše uvedeného je jasné, že E3 mají vyšší spotřebu, což vyvažuje právě baterie s vyšší kapacitou. Velmi výkonné je tu pak solární dobíjení, pokročilejší než na Instictech, ale opět – musí si poradit s hodinkami, co mají vyšší spotřebu a ve výsledku je tak v podstatě stejné jako na IX2. Ale o tom až dále.

Nepřehlédněte: Recenze hodinek Enduro 3

Po čtyřech dnech

Papírově by měly více vydržet Endura 3. Mají od Garminu naděleno 36 dnů v pohotovosti a 120 hodin s GPS (bez dalších systémů). Insticty 2X pak 40 dnů a 60 hodin s GPS. Zde je dobře vidět, jak úsporné hodinky I2X jsou, když dokážou v pohotovosti vydržet déle než E3, a to s menší baterií (odhaduji minimálně o třetinu nižší kapacitu). Ale v aktivitě už vedou Endura, a to výrazně. Jenže, jaká je praxe?

Oboje hodinky jsem nabíjel v pátek večer. Každý den mám v průměru dvouhodinovou aktivitu s GPS, pokud počasí nebo další okolnosti dovolí. Prvních pět dnů byl stav baterie překvapivě vyrovnaný, resp. naprosto shodný. Ve středu večer jsem skončil s 71 % na E3 a 70 % na I2X. Jednotlivé dny vypadaly takto:

  • Sobota: bajk 3 h (GPS)
  • Neděle: bajk 2:30 h (GPS), chůze 30 min (GPS)
  • Pondělí: bajk 2 h (všechny systémy), indoor 40 minut 
  • Úterý: bajk 1:40 h (GPS), chůze 60 min (GPS), indoor 30 minut
  • Středa: bajk 1:20 (GPS)

V extrapolaci by to znamenalo, že s tímto zatížením vydrží hodinky 16 až 17 dnů, což je prostě nádhera. Zkrátka oboje hodinky mají excelentní výdrž, kdy během aktivity padá méně než jedno procento za hodinu (s GPS, data), když dám více systémů, jsou to dvě procenta. 

Enduro 3 umí kromě toho také SatIQ, tedy automatický výběr satelitních systémů dle síly a dostupnosti signálu, což se hodí. V podstatě můžete mít všechny aktivity nastavené takto a dál nic neřešit. Je velká škoda, že toto nezvládají Instincty 2X, přitom mají podporu pro všechny systémy i multiband.

Pokud jde o přesnost, když jsem testoval chůzi s GPS v celkem přehledném terénu (vesnice a okolní louky a lesy), vyšlo to lépe pro Instincty 2X, které se méně „motaly“ na místě a celkově trasa v místech zastavení byla přesnější. Pro běh a chůzi bude na E3 zkrátka lepší použít SatIQ nebo více systémů – výdrž na to mají, takže to není problém. 

 

 

Na kole s čidlem rychlosti je to celkem na pohodu, už jen proto, že mám při zastavení nastavenou automatickou pauzu a hodinky tak nemají šanci „motat“ se na místě tam, kde je horší signál. Mimochodem, při všech aktivitách na kole mám připojen hrudní pás HRM-Pro, senzor rychlosti a někdy i senzor výkonu (dle kola). 

Poznámka: Hodinky budu testovat souběžně do doby, než jedny nich dosáhnou 50 %, a pak text aktualizuji. Možná vydržím až do konce (tedy do nuly), je však možné, že v té době už budu potřebovat na ruce zase Fénixy 8.

Solár se hodí, ale jen v létě

I na během podzimních dní se mi podařilo aspoň trochu otestovat solární dobíjení. Papírově by mělo být zhruba stejně účinné – v aktivitě prodlouží slunce výdrž I2X až 2,42×, E3 pak 2,66×. Pokud jde o režim hodinek, tak výdrž Endura 3 se dle parametrů prodlouží z 36 dnů na 90 dnůl, Instinctů 2X pak ze 40 hodin na nekonečno. Přepracované solární dobíjení je podle mých testů účinnější na Endurech, má to ale háček.

V jeden den jsem absolvoval dvou a půl hodinovou aktivitu na ranně-dopoledním slunci, v podstatě celou dobu mimo les, svítilo slunce. Po příjezdu jsem dal hodinky na hodinu na polední slunce (přes oběd). Instincty 2X skončili se ziskem 127 klux, zatímco Endura 3 se ziskem 188 klux. Čili solár je na E3 účinnější, což je logické – široký proužek okolo displeje je větší než plocha na I2X. 

Druhé jmenované hodinky mají sice navíc solární vrstvu přes displej, ta má ale zisk jen okolo 10 % oproti solárnímu proužku. Endura 3 již mají solár přepracovaný, vrstva přes displej tu už není. O to modernější je ale proužek – má až 2× větší zisk než na Enduro 2 (a tedy počítám že také Instinct 2X). Jenže – Endura 3 mají větší spotřebu a současně větší baterii. To znamená, že lepší solární dobíjení musí toto pokrýt. 

V praxi jsou na tom Instincty tak vlastně lépe, s nižší spotřebou a menší baterií jim stačí menší zisk ze slunce. A mohou tedy opravdu fungovat i nekonečně. Během hodiny, o které jsem psal výše, dobily Endura 3 jen procento (a v grafu je vidět, že solár měl rezervu, pobral by i více světla), zatímco Instincty 2X dobily dvě procenta a v podle grafu vytěžily ze slunce svoje maximum. 

Ono je to celkem logické, Instincty mají extrémně úsporný hardware – a proto jsou jednak omezené funkčně, grafikou ale i rychlostí systému (jak jsem ostatně už zmínil výše). Hodinky jsou o poznání pomalejší než Endura a současně mají výrazně horší uživatelský zážitek – nízké rozlišení a černobílý displej, nic moc. Ale pokud vám jde fakt o výdrž a nevadí vám, že se na naměřená data díváte spíše na mobilu, tak můžete být s I2X spokojeni. Už jen kvůli té ceně. 

Každé hodinky mají to svoje

Když se na tento test podíváme z hlediska ceny, tak za nějakých devět tisíc máte hodinky, které vydrží víceméně to samé, co hodinky za 22 tisíc. Jenže, Endura 3 nabídnou daleko více funkcí, lepší displej a mapy. Instincty 2X jsou sice rovněž velmi dobře vybavené, chybí jim však několik pokročilých metrik, mapy a navíc jste omezení displejem, který zobrazí jen pět datových polí a při aktivitě nemáte možnost zobrazit grafy. 

Zkrátka: hodinky Instinct oceníte tehdy, pokud vám jde fakt o výdrž a nikoliv o pokročilé funkce jako takové, Endura pak tehdy, pokud chcete mít současně výdrž i všechny funkce. Je nutné si říct, co vlastně od hodinek potřebujete. Když jsem na jaře používal Instincty 2X po dobu asi jednoho měsíce jako hlavní hodinky, v podstatě mi vadila jen rychlost (pomalost) a grafická prezentace některých metrik. 

Pokud vás zajímá srovnání těchto dvou hodinek z hlediska funkcí a možností, klidně se podívejte na moje srovnání Instinct 2X a Fénix 7X Pro, funkčně jsou totiž modely E3 a F7X Pro na 99 % shodné, liší se jen v detailech. 

Podrobněji: Srovnání Instinct 2X s hodinkami Fénix 7X Pro


Diskuse k článku (6)


Přidat komentář



Komentáře k článku

Zpět na článek

„Během hodiny, o které jsem psal výše, dobily Endura 3 jen procento (a v grafu je vidět, že solár měl rezervu, pobral by i více světla), zatímco Instincty 2X dobily dvě procenta a v podle grafu vytěžily ze slunce svoje maximum.“ – Možná, nicméně tady je prostor pro chybu zaokrouhlování. Pokud se hodinky dobily třeba z 59.5 % (zaokrouhleně 60 %) na 61.4 % (zaokrouhleně 61 %), dobilo to hodinky o 1.9 %, ale vypadá to jako dobití o 1 %. Naopak z 60.4 % (zaokrouhleně 60 %) na 61.5 % (zaokrouhleně 62 %), hodinky se dobily o 1.1 %, ale vypadá to jako dobití o 2 %. Delší experiment by mohl být vypovídající, toto moc ne. Jinak to, že I2X vytěžily maximum, může být i nevýhoda – hádám, že pri silnejším osvětlení by I2X dopadly stejně, zatímco E3 by dopadly lépe. (A aby to nebylo jednoduché, procento baterie odpovídá jinému množství energie a jiným časům provozu hodinek…)
Vaše jméno, přezdívka: 
v6ak

Na nějaký delší test soláru už nejsou podmínky, počítám, že někdy po jarní rovnodennosti udělám pokus číslo dvě. Jsem vůbec rád, že jsem nachytal trochu slunce...
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

„Instincty 2X skončili se ziskem 127 klux, zatímco Endura 3 se ziskem 188 klux. Čili solár je na E3 účinnější, což je logické – široký proužek okolo displeje je větší než plocha na I2X.“ – Ne tak docela. Lux je jednotka osvětlení, je tedy vztažená k ploše. Při rovnoměrném osvětlení tedy nezáleží na ploše, v obou případech by mělo osvětlení vyjít stejně. (Získaná energie se ale bude samozřejmě lišit.) Pokud tedy obě hodinky měly stejné podmínky (nemohla Instinctům stínit luneta?), hledal bych rozdíl v přepočtu ze získané energie (popř. z napětí na soláru) na intenzitu světla. Přecejen ta technologie se bude trochu lišit (jiná barva, solární sklo u I2X) a prepočet na luxy může na každých hodinkách kecat jinak. (A jinak hádám, že šlo o klux h, ne klux. Aktuální osvětlení je v klux, F7SP mi to neukazují. Sesbírané světlo je v klux h.)
Vaše jméno, přezdívka: 
v6ak

ano, je to klux/h, ale píšu jen klux, abych zkracoval, nemám rád lomítka...
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Ahoj... opravil by som vetu: "Zkrátka oboje hodinky mají excelentní výdrž, kdy během aktivity padá méně než jedno procento za minutu" je to myslene ze za hodinu... ;)
Vaše jméno, přezdívka: 
Marek


jj, opraveno.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem
Zpět na článek