Šest chyb, které opakovaně dělají začínající běžci. Jak se jich vyvarovat?

26.9.2024
Běhání může být na jedné straně pozoruhodně jednoduché a zároveň velmi složité. Odborníci na běhání a trenéři se podělili o nejlepší rady, jak se vyhnout těmto častým nástrahám
Když začínáte běhat

Řada běžců dělá na začátku zbytečné chyby. Především nevěnují dostatek času odpočinku a hned na začítku to přepálí


Je to snad nejintuitivnější forma tréninku, ale udělat první krok není jednoduché. Pandemie zrodila běžecký boom, který je stále silný: Běžecké kluby jsou stále populárnější a mnoho velkých závodů překonává rekordy v registracích. Pokud uvažujete o tom, že se přidáte davu nových běžců, můžete se použit z řady chyb, které už udělali jiní před vámi.

Deník New York Times se zeptal běžeckých odborníků a trenérů na nejčastější chyby, které vidí u nových běžců, a na jejich rady, jak s nimi bojovat, abyste si vybudovali udržitelnou běžeckou rutinu.

1. Dodržujte tempo, nezávoďte

Becs Gentryová, instruktorka běhu z pelotonu, vidí rozjařenost začínajících běžců opakovaně. Tato nově objevená energie může být nakažlivá a návyková.

Začínající běžci se podle ní mohou „nechat opravdu okouzlit tím vzrušením a povznesením, které jim běhání dává, a vrhnou se do toho a chtějí mít ten pocit každý den,“ uvedla Gentryová. (Chápe to. V listopadu se pokusí uběhnout sedm maratonů v sedmi dnech na sedmi kontinentech.)

Ale příliš častý trénink na začátku běžeckého návyku může skončit syndromem vyhoření nebo zranění.

Místo toho buďte při budování vytrvalosti a adaptaci na běžeckou rutinu trpěliví. Dobrým vodítkem pro začínající běžce jsou intervaly chůze/běhu dva až tři dny v týdnu - například tři minuty běhu následované jednou minutou chůze, které lze upravit podle vaší aktuální úrovně kondice.

Čtetě dále: Jste připraveni běhat? 20 tipů pro začínající běžce

Mnoho začátečníků také začíná s příliš rychlým běháním, uvádí paní Gentryová. Snažte se najít své konverzační tempo (rychlost, při které byste si mohli povídat s kamarádem) a většinu běhů běhejte v tomto tempu. Pokud zjistíte, že se při běhu příliš zadýcháváte, zvolněte.

2. Stanovte si cíle, které odpovídají vašemu životnímu stylu

Než se přihlásíte na závod nebo se zavážete k nějakému tréninkovému plánu, zvažte, co je pro vás a váš životní styl reálné, zmínila Gentryová. Zeptejte se sami sebe, jak často se vám podaří zařadit běhání do vašeho týdenního programu a jak dlouho se mu můžete věnovat. 

Pokud si například myslíte, že 30 minut dvakrát týdně je zvládnutelné, určete si cíle, které se do tohoto schématu vměstnají. Vaším cílem může být dosažení určité vzdálenosti za daný čas, zvýšení tempa nebo jen si pohyb prostě užít. Přihlášení se na závod může být pro některé nové běžce motivujícím cílem, ale není to podmínkou pro zahájení běžeckého návyku.

Tip: Běžecký výkon: Základní přehled – možnosti, senzory, nastavení, podpora modelů hodinek

Snažte se při stanovování svých tréninkových cílů nenechat se strhnout ostatními běžci, říká Mirna Valeriová, ultrarunnerka a bývalá trenérka přespolního běhu.

„Zeptejte se sami sebe: Jsem Eliud Kipchoge nebo Nikki Hiltzová?“ řekla s odkazem na bývalou světovou rekordmanku v maratonu a americkou olympioničku. „Ne?“ „Dobře, tak tohle už je za námi, druhá otázka zní: Jak jsem na tom teď s kondicí?“ dodala.

Z toho pak vycházejte při tvorbě svých cílů, nikoliv od toho, kde byste si přáli být.

Nepřehlédněte: Dokonce i krátké běhy mohou mít zásadní přínos pro zdraví a snížit zdravotní rizika

3. Před běháním a po něm se posilněte

Meghann Featherstunová, sportovní dietoložka, uvedla, že se setkává s běžci všech úrovní, kteří před ranním během nejedí. To je podle ní chyba. Vaše tělo přes noc hladoví a nemá k dispozici mnoho energie na běh, když vyskočíte z postele. Pokud se správně nenajíte, může to časem zvýšit pravděpodobnost zranění a negativně ovlivnit vaše hormonální funkce a metabolismus, uvedla.

 

 

Podle Featherstunové může předběžecké doplňování energie vypadat u každého jinak, ale klíčem je konzumace jednoduchých sacharidů, které lze snadno strávit: několik grahamových sušenek, jablečná přesnídávka, banán nebo krajíc chleba, to vše jsou dobré možnosti.

Nepřehlédněte: Některé sacharidy jsou pro tělo prospěšné. Klíčem k úspěchu je výběr těch správných. Jak na to?

Běžcům, kteří mají problém si před ranním během spravit chuť k jídlu, Featherstunová doporučuje, aby tento návyk trénovali. Čím více budete na doplňování energie před během myslet, tím lépe se vaše tělo časem přizpůsobí. Začněte s jedním čtverečkem grahamových sušenek a postupně se zlepšujte.

Po doběhnutí se zaměřte na potraviny bohaté na bílkoviny v kombinaci se sacharidy a zdravými tuky, které vám pomohou s regenerací. Obecně paní Featherstunová doporučuje sníst 25 až 40 gramů bílkovin do hodiny po skončení tréninku. Pokud jste na cestách, zkuste proteinový koktejl, proteinovou tyčinku nebo čokoládové mléko. Ještě lepší je dát si vyvážené jídlo, například vaječný sendvič nebo ovesné vločky s proteinovým práškem a řeckým jogurtem.

4. Najděte si běžeckou partu a uvažujte o trenérovi

Valeriová doporučuje najít si běžeckou skupinu - nebo trenéra, pokud je to ve vašich možnostech, který vás bude vést k odpovědnosti, udrží vás motivované a spojí vás s nějakou běžeckou komunitou.

V současné době je běžné, že se trenéři a klienti navzájem vyhledávají prostřednictvím sociálních médií, ale i tak byste si měli udělat průzkum. Vzdělání a základní znalosti nelze nahradit množstvím sledujících na Instagramu, říká Emily Abbateová, běžecká trenérka, která pracuje především se začínajícími maratonci.

Tip: Sprinty: Nejrychlejší způsob, jak zvýšit svou kondici

Nebojte se potenciálního trenéra zeptat, zda má trenérský certifikát, nebo se zeptat vedoucího běžecké party, zda má formální trenérské zkušenosti, uvedla paní Abbateová. Můžete se také zeptat, zda daná skupina sdružuje určitý typ běžců (například začátečníky nebo zkušené maratonce) nebo zda se trenér specializuje na určitý typ tréninku.

„Najít dobrého běžeckého trenéra pomocí sociálních médií, jako je Instagram nebo TikTok, může být stejně riskantní jako hledat diagnózu, když se necítíte dobře, z Googlu,“ dodala paní Abbateová. 

5. Začnete jednoduchým vybavením

Je překvapivě snadné utratit spoustu peněz za vybavení související s běháním, mezi drahým oblečením, luxusními hodinkami s GPS nebo stále se zlepšujícími závodními botami. Když ale teprve začínáte, záleží jen na základních věcech - vybavení za vás kilometry nenaběhá.

Začněte jednoduše: Kupte si dobré tréninkové boty, ideálně s pomocí odborníka v místním běžeckém obchodě. Optimální bota pro vás bude záviset na délce vašeho kroku, tvaru chodidla a typu postavy.

Tip: Dynamika běhu: Jaká data zaznamenávají hodinky a co z nich zjistíte? Hrudní pás už není třeba

Gentryová také doporučuje investovat do ponožek určených pro běh. Běžcům se často dělají puchýře, ale ponožky z materiálu odvádějícího pot jim mohou pomoct předcházet.

6. Naučte umění odpočinku

Možná to na první pohled nedává smysl, ale součástí jakéhokoliv tréninku je i odpočinek. Potřebujete dny odpočinku, aby se vaše tělo při adaptaci na další trénink mohlo zotavit. Dny volna také pomáhají předcházet zraněním z přetížení a psychickému vyčerpání, říká paní Gentryová.

Čtěte dále: Doba regenerace: Jak dlouho máte odpočívat po aktivitě. Zásadní ukazatel dalších tréninkových metrik

Odpočinek je pro některé začínající běžce přirozený. Jiným paní Gentryová doporučuje zařadit jej do tréninkového plánu, aby ji nevynechávali. Pokud začínáte s novým běžeckým režimem, střídejte dny odpočinku a dny běhu.

„Zotavení je součástí tréninkového procesu stejně jako samotný pohyb v těle,“ dodala paní Gentryová.


Diskuse k článku (11)
Tagy: 
Zdroj: 
The New York Times


Přidat komentář



Komentáře k článku

Zpět na článek

Pardon, já vím, že jsem šťoura, ale vyvarovat se pojí s 2. pádem - jich vyvarujete...
Vaše jméno, přezdívka: 
Adrian Monk

Zas takový šťoura nejsi, když si nevšimneš, že tam má "bežci" místo "běžci". Ale v jeho článcích je tolik chyb, že už si na to člověk zvykl.
Vaše jméno, přezdívka: 
Pepa

Běžce jsem upravil taky. Jako v titulku je chyba blbá, ale textů napíšu za týden tolik, že jen genius by v tom nenadělal chyby. Nemůžu každej článek po sobě číst třikrát, to bych nedělal nic jinýho. Je to furt jenom koníček. Něčeho si zpětně všimnu, něco holt zůstane. Kdo nic nedělá, nic nezkazí, že... A web v tomto rozsahu je světově unikátní, nikdo nic podobného nedělá. A vlastně zadarmo.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

No, ač zdarma, tak prezentuješ něco veřejně, a omluva, že kdo nic nedělá, tak nic nezkazí, je mimo z několika důvodů: Profesionalita: Správná gramatika odráží profesionalitu a pečlivost autora. Srozumitelnost: Gramaticky správný text je snáze čitelný a srozumitelný pro čtenáře. Důvěryhodnost: Chyby v gramatice mohou snížit důvěryhodnost autora a obsahu článku. Respekt ke čtenářům: Správná gramatika ukazuje, že autor respektuje své čtenáře a váží si jejich času. Efektivní komunikace: Správná gramatika pomáhá přesně vyjádřit myšlenky a zamezit nedorozuměním. Vyhnutí se rozptýlení: Gramatické chyby mohou odvádět pozornost od hlavního sdělení článku. Zachování standardů: Autoři pomáhají udržovat jazykové standardy a kvalitu psaného projevu.
Vaše jméno, přezdívka: 
Alois

Já z toho nic nepopírám a souhlasím. Ale je to můj osobní projekt, nemám k ruce žádného editora ani korektora, a bohužel nemám ani tolik času, abych po sobě všecko třikrát přečetl, vychytal stylistiku a případné překlepy. Jednou web třeba zpoplatním a pak budou prostředky na to jej zprofesionalizovat. Aktuálně tomu dávám svůj fond volného času, protože mě to baví. Tvůj příspěvek má, na rozdíl od mnohých jiných, hlavu patu a já jsem rád, že mám i takové čtenáře, co jen nehází kolem sebe hnůj vidlemi, ale dokážou diskutovat věcně. K věci: Web bude (pokud jde o stylistiku, grapmatiku, překlepy) vždy dobrý jen do té míry, kolik času mu můžu aktuálně dát.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem


V pohodě, opraveno. Šťourání není nikdy dost.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

3. Před běháním a po něm se posilněte : Když někdo běhá hned po probuzení, protože pak jde do práce, tak je to složité :) Ale já sem si dohledal od Extrifitu Express Energy Gel a to podle mě úplně bohatě stačí :) Třeba se ale pletu opravte mě kdyžtak :D
Vaše jméno, přezdívka: 
Martin

Já používám RAW tyčinky z DM, základem jsou datle, k tomu ořechy, kokos, čoko atd. Vydrží v pevném stavu, dobře poživatelné, ani se neroztečou, ani nezmrznou. Na kolo super.
Vaše jméno, přezdívka: 
Martin

Myslim si, ze to delas dobre, gely nezatezuji travici system a dodaji energii temer okamzite. Ja vetsinou teda beham na lacno, kdyz jdu behat opravdu brzy rano. A jestlize, to je pohodovy beh v Z1 (coz je u me cca 130t/min, tak mi tak dtaci na behy do 30ti km jen voda.
Vaše jméno, přezdívka: 
Miras

No já bych u aktivit přes dvě hodiny jen na vodu na lačno nevydržel ani omylem... :-) V prvním kopci by mi umřely nohy.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem

Já když vyrážím hned ráno, obvykle do sebe nějakou velkou snídani nedostanu. A tak používám energetické tyčinky, většinou nějakou kombinaci datlí a oříšků. A pořádně se najím až po aktivitě až v kanclu.
Vaše jméno, přezdívka: 
Život s Garminem
Zpět na článek